Γερμανία: Το ακροδεξιό (AfD) στο 19% σε νέα δημοσκόπηση – Μοιράζεται τη δεύτερη θέση με το SPD

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στη Γερμανία η χθεσινή (4/5) δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD) μοιράζεται τη δεύτερη θέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μετά τη Χριστιανο-Κοινωνική Ένωση CDU/CSU.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 19% (+1), ακολουθώντας τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU), οι οποίοι προηγούνται με 27%. Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζουν επίσης ποσοστό 19% (-1%). Οι Πράσινοι (Gruene) αγγίζουν το 13% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) το 9%. Τελευταία έρχεται η Αριστερά (Die Linke) με ποσοστό 5%.

AfD: Στην ανατολική Γερμανία λαμβάνει κατά μέσο όρο 30%

Όπως επισημαίνει η Deusche Welle η ΑfD εμφανίζεται ενισχυμένη κυρίως στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας καθώς και στο Βερολίνο. Σοκ προκαλεί το 30% που φαίνεται να λαμβάνει κατά μέσο όρο στην ανατολική Γερμανία ξεπερνώντας ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αντίθεση με το 16%  που λαμβάνει σε κρατίδια της δυτικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι άνδρες ηλικίας 50-55 ετών.

Με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση, θα μπορούσε να σχηματιστεί μόνο τρικομματική κυβέρνηση, είτε CDU/CSU, SPD και FDP είτε CDU/CSU, Πρασίνων και FDP είτε CDU/CSU, SPD, Πρασίνων.

6ος σε δημοφιλία ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο δημοφιλέστερος πολιτικός είναι ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενώ ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ, ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτζντεμιρ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιορίζεται στην έκτη θέση της κατάταξης.

Tην ευθύνη για την άνοδο των ποσοστών του AfD ρίχνει στη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς. “Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αντιλαμβάνονται διαφορετικά την κατάσταση από ό,τι η κοινή συνισταμένη των συγκυβερνώντων κομμάτων. Όταν οι απλοί άνθρωποι δεν εισακούονται, τότε στρέφονται σε εκείνους που εκφράζουν την αντίθεσή τους ιδιαίτερα έντονα, είτε εκ των δεξιών είτε εξ αριστερών” ανέφερε στο twitter ο Φρίντριχ Μερτς.