Νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας: Πληθωρισμός & ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητούν λύσεις

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου / Photo: AA

Η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 5/6, την πρώτη της συνεδρίαση, καθώς οι παλιοί και νέοι υπουργοί θα βρεθούν απέναντι σε ένα “σφικτό” χρονοδιάγραμμα, με δύο σημαντικά ζητήματα, των οικονομικών θεμάτων και των διπλωματικών προσπαθειών, που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, να ζητούν λύση.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του και της θέσης του αντιπροέδρου, εκτός από δύο υπουργεία, μετά τη νίκη του στις εκλογές, στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου.

Πληθωρισμός & ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τα πρώτα προβλήματα της νέας κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει πολλά πιεστικά ζητήματα να αντιμετωπίσει, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ενοικίων. Επίσης θα επικεντρωθεί και στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την επιφύλαξη της έγκρισης της Άγκυρας.

Στη νικητήρια ομιλία του αργά την Κυριακή, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να δημιουργήσει αξιόπιστη οικονομική διαχείριση, καθώς χαρακτήρισε τον πληθωρισμό το πιο επείγον ζήτημα της Τουρκίας μετά την ψηφοφορία. Οι αγορές προσπαθούν να προβλέψουν εάν ο επανεκλεγμένος πρόεδρος θα αλλάξει πορεία ή θα συνεχίσει τις πολιτικές που επικεντρώνονται στο φθηνότερο κόστος δανεισμού, για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, με την αλλαγή υπουργών, αναμένεται να ανασχηματιστούν και τα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης της Τουρκίας, με νέους υφυπουργούς και άλλα νέα ονόματα σε δημόσιους οργανισμούς, που πιθανότατα θα διοριστούν από νέους υπουργούς.

Το νέο υπουργικό του συμβούλιο της κυβέρνησης Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή το νέο υπουργικό του συμβούλιο μετά την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο της Τουρκίας στις 28 Μαΐου, με δύο υπουργούς να διατηρούν τις θέσεις τους και πολλά νέα πρόσωπα να εγκαινιάζουν μια νέα εποχή.

Ο Ερντογάν όρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ ως νέο αντιπρόεδρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Φουάτ Οκτάι.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν αντικατέστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσεκ έγινε ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση.

Ο Yılmaz Tunç αντικατέστησε τον Bekir Bozdag στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler αντικατέστησε τον Hulusi Akar στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ο Ali Yerlikaya, ο οποίος διετέλεσε Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης για πέντε χρόνια, έγινε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, αντικαθιστώντας τον Süleyman Soylu.

Ο Mahinur Özdemir, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρέσβης της Τουρκίας στην Αλγερία, ορίστηκε νέος υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών, αντικαθιστώντας την Derya Yanık.

Νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ορίστηκε ο Vedat Işıkhan, ενώ ο Mehmet Özhaseki έγινε υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής και ο Alparslan Bayraktar υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Τέλος, τις θέσεις τους ως υπουργοί διατήρησαν ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.