Τζο Μπάιντεν: Η Ρωσία δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της – [όλες οι κυρώσεις]

Την πρώτη δέσμη των κυρώσεων ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που αφορούν σε τράπεζες, στο εμπόριο και στην ελίτ της Ρωσία, ενώ σημείωσε ότι: “δεν θα προχωρήσει ο αγωγός Nord Stream 2 & δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία”.

Παράλληλα ενημερώσε και για τη στάση, που θα τηρήσει στο εξής η Ουάσινγκτον στις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος είχε αποφασίσει την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων (εμπάργκο) κατά του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν

Λοιπόν, καλό απόγευμα. Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε δύο περιοχές της Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη και παραδόξως υποστήριξε ότι αυτές οι περιοχές δεν αποτελούν πλέον μέρος της Ουκρανίας και της κυρίαρχης επικράτειάς τους. Για να το θέσω απλά, η Ρωσία μόλις ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι της Ουκρανίας.

Χθες το βράδυ, ο Πούτιν εξουσιοδότησε τις ρωσικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στην περιοχή — αυτές τις περιοχές. Σήμερα, υποστήριξε ότι αυτές οι περιοχές είναι — στην πραγματικότητα εκτείνονται βαθύτερες από τις δύο περιοχές που αναγνώρισε, διεκδικώντας μεγάλες εκτάσεις επί του παρόντος υπό τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Κατά την άποψή μου, δημιουργεί τετελεσμένα για να καταλάβει περισσότερα εδάφη με τη βία. Και αν ακούσατε την ομιλία του χθες το βράδυ – και πολλοί από εσάς το κάνατε, ξέρω – αυτός είναι – δημιουργεί τετελεσμένα για να προχωρήσει πολύ περισσότερο.

Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως υπέδειξε και ζήτησε άδεια για να μπορέσει να κάνει από τη Δούμα του.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε — έτσι, θα αρχίσω να επιβάλλω κυρώσεις ως απάντηση, πολύ πέρα ​​από τα βήματα που εφαρμόσαμε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014. Και αν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω καθώς — με κύρωση.

Ποιος στο όνομα του Κυρίου πιστεύει ο Πούτιν ότι του δίνει το δικαίωμα να δηλώσει νέες λεγόμενες χώρες σε έδαφος που ανήκε στους γείτονές του; Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί σθεναρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε συντονιστεί στενά με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να προετοιμάσουμε αυτήν την απάντηση. Είπαμε όλη την ώρα και είπα στον Πούτιν κατάματα έναν μήνα – έναν μήνα πριν – περισσότερο από έναν μήνα ότι θα ενεργούσαμε μαζί και τη στιγμή που η Ρωσία κινήθηκε εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει πλέον αναμφισβήτητα κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας ανακηρύσσοντας αυτά τα ανεξάρτητα κράτη.

Έτσι, σήμερα, ανακοινώνω την πρώτη δόση των κυρώσεων για την επιβολή κόστους στη Ρωσία ως απάντηση στις χθεσινές της ενέργειες. Αυτά έχουν συντονιστεί στενά με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις εάν η Ρωσία κλιμακωθεί.

  • Εφαρμόζουμε κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: V.E.B. και τη στρατιωτική τους τράπεζα.
  • Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες κυρώσεις στο ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος ούτε στις αγορές μας ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Από αύριο [σήμερα] και συνεχίζοντας τις επόμενες ημέρες, θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και πρέπει επίσης να συμμερίζονται τον πόνο.
  • Και λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, συνεργαστήκαμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει – όπως υποσχέθηκα – δεν θα προχωρήσει.

Καθώς η Ρωσία σκέφτεται την επόμενη κίνησή της, προετοιμάζουμε και εμείς την επόμενη κίνησή μας. Η Ρωσία θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβό τίμημα εάν συνεχίσει την επιθετικότητά της, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία στο μεταξύ. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να καθησυχάζουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, έχω εξουσιοδοτήσει πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους Βαλτικούς Συμμάχους μας – την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Αυτές είναι εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας. Δεν έχουμε σκοπό να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε, ωστόσο, να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Συμμάχους μας, θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που λάβαμε στο ΝΑΤΟ.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο στην έναρξη μιας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Ελπίζω να κάνω λάθος σε αυτό – ελπίζω να κάνουμε λάθος σε αυτό. Αλλά η Ρωσία έχει κλιμακώσει μόνο την απειλή της κατά της υπόλοιπης ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων και της πρωτεύουσας του Κιέβου.

Υπάρχουν — εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες που περιβάλλουν την Ουκρανία. Και όπως είπα, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν τοποθετημένες στη Λευκορωσία για να επιτεθούν στην Ουκρανία από τον Βορρά, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροπλάνων και επιθετικών πυραυλικών συστημάτων.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Τα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κάνουν ελιγμούς στη Μαύρη Θάλασσα προς τα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων πλοίων επίθεσης, πυραυλικών καταδρομικών και υποβρυχίων.

Η Ρωσία έχει μεταφέρει τις προμήθειες αίματος και ιατρικού εξοπλισμού στα σύνορά της. Δεν χρειάζεσαι αίμα εκτός και αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις έναν πόλεμο…..