Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Προστασία της Εργασίας. H συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει τρείς ημέρες και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύσσωμη η αντιπολίτευση με προεξέχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσε, ότι στο εργασιακό είναι μεγάλη ευκαιρία για μια ολική αντεπίθεση στην κυβέρνηση. Βέβαιο είναι ότι η συζήτηση που ξεκινά σήμερα, δεν θα περιοριστεί μόνο στα εργασιακά, αλλά θα επεκταθεί, σε όλο το εύρος της κυβερνητικής πολιτικής.

ΝΔ: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ενσωματώνει τις σύγχρονες εξελίξεις

«Η κοινωνία ζητά μια άλλη αντίληψη προοδευτική, που θα ενσωματώνει τις σύγχρονες εξελίξεις. Μια ολοκληρωμένη θεώρηση της αγοράς εργασίας, που θα στηρίζεται στη ρύθμισή της από το κράτος προς όφελος όλων. Αυτά, ακριβώς, τα στοιχεία συμπυκνώνει το νέο εργασιακό, που φέρνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς», έχει δηλώσει η Νέα Δημοκρατία και έχει χαρακτηρίσει «εργατοπατερικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν.

Αντιπολίτευση: Γυρίζει τον κόσμο της εργασίας στις αρχές του 19ου αιώνα

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν διορθώνεται. Αποσύρεται», έχουν πει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει τον βασικό πυρήνα των διατάξεων «γιατί γυρίζει τον κόσμο της εργασίας στις αρχές του 19ου αιώνα» και επιφέρει στη ζωή των εργαζομένων και στην κοινωνία επιθετικές αλλαγές.

Διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας

0 υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχει καταστήσει σαφή τη βούληση να αναλάβει η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε διατάξεις που ευνοούν τη θέση του εργαζόμενου. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση ζητάει απόσυρση διατάξεων και εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναμένεται να θέσει με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Επιφυλάξεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής 

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με σειρά παρατηρήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατομική συμφωνία, η οποία θα συνάπτεται μετά από πρόταση του εργαζομένου. Όμως, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, στην επιστήμη του εργατικού δικαίου αμφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατομικών συμφωνιών εργαζομένου και εργοδότη, ακριβώς λόγω της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο.