Το σενάριο, ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 6,1% – της αρχικής εκτίμησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού – φαίνεται να είναι πιθανό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του, που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική“ και στους δημοσιογράφους Θάνο Τσίρο και Ραλλού Αλεξοπούλου, τόνισε ότι “Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί, και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021“.
Σημείωσε ωστόσο, ότι “υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες και υψηλοί κίνδυνοι, αποτέλεσμα της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Αβεβαιότητες και κίνδυνοι που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν και θα καταλήξουμε στις προβλέψεις που θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό, την ερχόμενη εβδομάδα”.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αν η αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 6,1% για το 2021, θα σημάνει και πρόσθετα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε, ότι “η όποια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, αλλά όχι το μοναδικό” και συμπλήρωσε πως “σε κάθε περίπτωση, ως Κυβέρνηση, έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αυτός επιστρέφει στην κοινωνία“.
Όσον αφορά στην παροχή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είπε ότι “είναι μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και αυτό επιβεβαιώθηκε, την περασμένη εβδομάδα με το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ – πέραν των 500 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης”.
Τέλος, σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, που φαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν στο τέλος του έτους, ο υπουργός σημείωσε, ότι είναι πιο οξείες, σε σχέση με τις αρχικές – διεθνείς και ευρωπαϊκές – εκτιμήσεις και διαρκούν περισσότερο, ωστόσο είναι παροδικές. Με τα δεδομένα αυτά, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμους πόρους, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.