Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδο 1,50%

Χρηματιστήριο Αθηνών - ©ck/culpa media

Με εβδομαδιαία άνοδο 1,50%, έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά €714 εκατ. με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό συνέβαλε η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας  ανησυχία στους επενδυτές, για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην τελευταία συνεδρίαση έκλεισε με μικρή άνοδο 0,22% στις 776,09 μονάδες, έναντι 764,60 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα €38,69 εκατ.

Ο FTSE/ΧΑ 20 κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά 0,14% στις 1.848,22 μονάδες, ο Mid Cap λίγο ψηλότερα 0,16% στις 1.104,11 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,08% στις 454,03 μονάδες.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας  ήταν η σοβαρή εξασθένηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τις συναλλαγές να υποχωρούν και κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ

Σε εβδομαδιαία βάση

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,50%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ΧΑ 20 κινήθηκε επίσης ανοδικά  3,25%, όπως και  ο δείκτης FTSE Mid Cap 1,05%. Ο τραπεζικός δείκτης ήταν ο μόνος δείκτης ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα με πτώση -0,97%

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 279,837 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,967 εκατ. ευρώ,

Ανάλυση επικαιρότητας

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης. «Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο παραγωγικές συζητήσεις όπως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων και η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Οι ζυμώσεις για τις σκοπούμενες εταιρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει αφυπνίζοντας και τμήμα της επενδυτικής κοινότητας που αν και κινείται επιλεκτικά ακόμα, φαίνεται να διατηρεί σε επαφή με τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα. Σε αυτούς τους επενδυτές αποδίδεται η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, την ΔΕΗ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και φυσικά την Coca Cola η οποία έδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του 2020 στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων».

Η Morgan Stanley στην ανάλυσή της με τίτλο «Scarring in Europe» επισημαίνει, ότι η Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία, εν συγκρίσει ειδικά με την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν μεγάλα και μακροχρόνια προβλήματα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα υπολογίζεται στο -9,5%, ενώ σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας, , θα διαδραματίσουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πανδημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.