Εκλογές ΗΠΑ 2024: Απέσυρε την υποψηφιότητα του ο Μπάιντεν – Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε την Κυριακή (21/7) από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2024 και στηρίζει την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, υποκύπτοντας στην αυξανόμενη πίεση που δέχθηκε την τελευταία εβδομάδα, από τα μέλη του κόμματός του να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα του για επανεκλογή κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας», έγραψε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», είπε ο Μπάιντεν. έγραψε.

«Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου», έγραψε ο Μπάιντεν, η απόφαση-βόμβα του οποίου ήρθε μετά από μια απότομη άνοδο τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των Δημοκρατικών του Κογκρέσου που τον καλούσαν δημόσια να παραιτηθεί.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Aποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Η επιστολή παραίτησης Μπάιντεν

Νωρίτερα, σε επιστολή του, η οποία αναρτήθηκε στο X, απευθυνόμενος στους «συμπατριώτες του Αμερικανούς», είπε ότι ήταν «η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας».

«Αν και ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου».