YouGov: Περισσότεροι Βρετανοί παρά ποτέ θεωρούν το Brexit λάθος

Photo: Pete Linforth /Pixabay

Σημαντικό ποσοστό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν πλέον, ότι η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η λάθος επιλογή.

Έρευνα του YouGov σε περισσότερους από 2.000 Βρετανούς έδειξε, ότι το 63% θεωρεί το Brexit περισσότερο ως αποτυχία παρά ως επιτυχία, σε σύγκριση με το 12%, που το θεώρησε περισσότερο ως επιτυχία. Ένα επιπλέον 18% απάντησε, ότι δεν ήταν τίποτα από τα δύο.

Με λίγα οικονομικά οφέλη μετά την ψηφοφορία του Ιουνίου 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 57% των Βρετανών είπε, ότι η απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 ήταν λάθος, σε σύγκριση με το 32% που θεώρησε ότι ήταν σωστή.

Περισσότεροι από τους μισούς – το 55% – δήλωσαν, ότι θα ψήφιζαν για την επανένταξη στην ΕΕ, έναντι του 31% που δήλωσαν ότι θα έμεναν εκτός, εάν διεξαγόταν δημοψήφισμα σήμερα.

Σύμφωνα με το YouGov, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως έχει υπάρξει «μέτριου» εύρους, πάντως «μεταβολή» της κοινής γνώμης από τον Ιανουάριο του 2021, όταν το 49% δήλωνε πως θα τασσόταν υπέρ της επανένταξης και το 37% κατά.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωνε τον Μάιο, ότι το Brexit αποφέρει κέρδη, επικαλούμενος το εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης των Συντηρητικών που ο ίδιος βάφτισε “freeports” (σ.σ. κυριολεκτικά «ελεύθερα λιμάνια», ειδικές ζώνες που συνδυάζουν απαλλαγές από φόρους και δασμούς και απλοποιημένες εμπορικές διαδικασίες) και τις μειώσεις του ΦΠΑ, που όπως διαβεβαίωσε θα κάνουν προϊόντα όπως η μπίρα ή τα είδη προσωπικής υγιεινής φθηνότερα.

Οικονομολόγοι αντιτείνουν, ότι τα “ελεύθερα λιμάνια” είναι απίθανο να τονώσουν την οικονομία της Βρετανίας, αλλά μπορεί να έχουν περιορισμένη αξία ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Η έρευνα του YouGov σε δείγμα 2.000 πολιτών υπέδειξε ακόμη πως το 63% των Βρετανών θεωρεί πως ο τρόπος που χειρίστηκαν το Brexit οι κυβερνήσεις των Τόρις ήταν μάλλον αποτυχημένος παρά μάλλον επιτυχημένος μόλις το 12% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Το 18% κρίνει πως δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Οι βρετανικές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα από τα μέσα του 2016, σε αντίθεση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Ωστόσο οικονομολόγοι, που υποστηρίζουν το Brexit, επισημαίνουν το γεγονός ότι τα κεφάλαια αυξήθηκαν έντονα τα χρόνια πριν από το 2016 και αναμενόταν να επιβραδυνθεί. Επιχειρηματικές έρευνες θεωρούν το Brexit ως μία από τις αιτίες της στασιμότητας της Βρετανικής οικονομίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαλαρώνει τους κανόνες έκδοσης βίζας

Η Βρετανία έχει προσθέσει έναν αριθμό κατασκευαστικών εργασιών στη «λίστα ελλείψεων επαγγελμάτων», επιτρέποντας στην οικοδομική βιομηχανία να φέρνει πιο εύκολα προσωπικό από το εξωτερικό, για να βοηθήσει τους εργοδότες που αγωνίζονται να καλύψουν θέσεις.

Οι κτίστες, οι κτίστες, οι κτίστες, οι κεραμοποιοί, οι ξυλουργοί, οι ξυλουργοί και οι σοβατιστές θα επωφεληθούν από φθηνότερες βίζες και πιο χαλαρά κριτήρια απασχόλησης βάσει των αλλαγών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο προκαλεί πολιτικό πονοκέφαλο για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Rishi Sunak, το οποίο υπόσχεται να μειώσει την καθαρή μετανάστευση την τελευταία δεκαετία.

Να σημειώσουμε, ότι η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 606.000 πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, αντλώντας νέες υποσχέσεις από τη Sunak για μείωση των αφίξεων.

Πηγή: moneyview.gr