Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα διαχειριστούν ορυκτό πλούτο $1 τρισεκατομμυρίων

Αφγανιστάν - Photo: David Mark Pixabay

Μέχρι σήμερα, οι Ταλιμπάν αποκόμιζαν σημαντικά κέρδη από το εμπόριο οπίου και ηρωίνης. Μετά την κατάληψη της εξουσίας, η μαχητές κυβερνούν μια χώρα με πολύτιμο ορυκτό πλούτο, που χρειάζεται η Κίνα, για να αναπτύξει την οικονομία της.

Οι Ταλιμπάν έχουν ένα τεράστιο οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα στις σχέσεις τους με τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, καθώς η μαχητική ομάδα παίρνει τον έλεγχο του Αφγανιστάν για δεύτερη φορά.

Το 2010, μια έκθεση αμερικανικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και γεωλόγων εκτίμησε, ότι το Αφγανιστάν, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, περιείχε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (850 δισεκατομμύρια ευρώ) σε ορυκτό πλούτο, χάρη στον τεράστια αποθέματα από σίδηρο, χαλκό, λίθιο, κοβάλτιο και άλλα σπάνια ορυκτά γης.

Την προηγούμενη δεκαετία, οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους παρέμειναν ανέγγιχτοι λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα. Εν τω μεταξύ, η αξία πολλών από αυτά τα μέταλλα έχει εκτοξευθεί, λόγω της παγκόσμιας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Μια έκθεση παρακολούθησης της αφγανικής κυβέρνησης, το 2017, υπολόγισε ότι ο νέος ορυκτός πλούτος της Καμπούλ μπορεί να φτάσει έως  τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων.

Σημαντικά τα κοιτάσματα λιθίου

Το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, smartphones και φορητούς υπολογιστές, αντιμετωπίζει πρωτοφανή ζήτηση, με την ετήσια αύξηση να έχει φτάσει στο 20%, σε σύγκριση με μόλις 5-6% που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Το υπόμνημα του Πενταγώνου αποκαλεί το Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία λιθίου και πρόβλεπει ότι τα κοιτάσματα λιθίου της χώρας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αυτά της Βολιβίας,  τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ο χαλκός, επίσης, επωφελείται από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά τον COVID-αύξηση 43% το τελευταίο έτος. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του μελλοντικού μεταλλευτικού πλούτου του Αφγανιστάν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την επέκταση των δραστηριοτήτων εξόρυξης χαλκού.

Afganistan’s mineral welth in $ billions
Iron 420,9
Copper 274
Niobium 81,2
Cobalt 50,8
Gold 25,8
Molybdenum 23,9
Others 33,2
Lithium deposits may be as large as Bolivian, which currently has one of the largest known reserves
Source: USGS Afganistan GS/2010

Έντονο το ενδιαφέρον της Κίνας & του Πακιστάν για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν

Ενώ η Δύση απειλεί ότι δεν θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν, το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Κίνα, τη Ρωσία και το Πακιστάν, που προτίθενται άμεσα για να στηρίξουν τους μαχητές, τόσο για πολιτικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους.

Ιδιαίτερα η Κίνα ως κατασκευαστής σχεδόν των μισών βιομηχανικών προϊόντων στον κόσμο,  αυξάνει συνεχώς την παγκόσμιας ζήτησης για πρώτες ύλες. Το Πεκίνο είναι ήδη ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Αφγανιστάν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα στηρίξει τον αγώνα τον Ταλιμπαν και θα βοηθήσει τη χώρα, να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα εξόρυξης, για να καλύψει τις ακόρεστες ανάγκες της σε ορυκτά.

“Ο έλεγχος των Ταλιμπάν έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού για αυτά τα ορυκτά στο άμεσο μέλλον και η Κίνα τα χρειάζεται”, δήλωσε στην DW ο Μάικλ Τάνχουμ, ανώτερος συνεργάτης στο Αυστριακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας. “Η Κίνα είναι ήδη σε θέση να εξορύξει αυτά τα ορυκτά στο Αφγανιστάν “.

Ένας από τους γίγαντες εξόρυξης της ασιατικής δύναμης, η Metallurgical Corporation of China (MCC), έχει ήδη μίσθωση 30 ετών για εξόρυξη χαλκού στην άγονη επαρχία Λογκάρ του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν εάν οι Ταλιμπάν έχουν την ικανότητα και τη διάθεση να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας, δεδομένου ότι έχουν σημαντικά έσοδα από την παραγωγή και εμπόριο τωνναρκωτικών.

culpanews.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle