Spiegel «Ο Καταληψίας» … Αλλά ο Joe Biden ο μεγάλος νικητής στις αμερικανικές εκλογές

DER SPIEGEL Printtitel 46/2020 Der Hausbesetzer

Με τίτλο στο εξώφυλλο «Ο Καταληψίας» το γερμανικό   περιοδικό  Spiegel απεικονίζει τον  Ντόναλντ Τραμπ με στρατιωτική στολή, όπλο στο χέρι και με ένα βλοσυρό ύφος να κάθεται στο Οβάλ γραφείο, αρνούμενος να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο. Πίσω του μία φωτογραφία του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, σε μία σπασμένη και οθόνη τηλεόρασης που φαίνεται να την έχει πυροβολήσει κάποιος. Πιθανός δράστης ο Ντόναλντ Τραμπ.  

Το περιοδικό φιλοξενεί στις σελίδες του ένα αφιέρωμα στις περίεργες  προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με ειδήσεις και αναλύσεις για έναν πολιτικό αγώνα, που τα είχε όλα: αναγγελία μιας νίκης, που ακόμα δεν έχει τελειώσει, προσφυγές και αιτήματα να σταματήσει η καταμέτρηση ψήφων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είναι σήμερα, όπως ακριβώς στα σχεδόν τέσσερα χρόνια του ως πρόεδρος: βαρύς και κυνικός. Πάνω από όλα, βρίσκεται μπροστά και στο κέντρο, απαιτώντας την προσοχή».

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών εξασφαλίζοντας μέχρι τώρα, τουλάχιστον 273 εκλέκτορες, αλλά και τις περισσότερες ψήφους, πάνω από 70 εκ. ψήφους, πολύ περισσότερες από τον χαρισματικό Μπαράκ Ομπάμα, που έχει κερδίσει ποτέ πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Τη λύση έδωσε η Πενσιλβάνια όπου ο  ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αμφίρροπη αναμέτρηση σε μία πολιτεία-προπύργιο των Δημοκρατικών εξασφαλίζοντας άλλους 20 εκλέκτορες. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει τουλάχιστον 273 εκλέκτορες επί συνόλου 538. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τελικά περισσότερους από 300 εκλέκτορες.

Στον δικό του κόσμο ο Τραμπ, επιμένει να μην αναγνωρίζει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν. Η πρώτη αντίδραση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η εξής: «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν αυτοπροβάλλεται εσφαλμένα ως νικητής και τα μέσα ενημέρωσης τον βοηθούν σε αυτό». Μέσω του επιτελείου του ο Τραμπ διαρρέει  ότι «οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει ακόμη» και ότι από τη Δευτέρα αρχίζει ο δικαστικός αγώνας, ώστε «να αναδειχθεί ο σωστός νικητής». Πηγή προσκείμενη στον απερχόμενο πρόεδρο δηλώνει χαρακτηριστικά στο CNN: «Μην περιμένετε ότι ο Τραμπ θα αποδεχθεί πολύ σύντομα την πραγματικότητα και θα παραδεχθεί την ήττα του».