Αναβάθμιση έκπληξη από Moody’s

Γράφει ο Οικονομικός

Ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, την  περίοδο μετά τον κορωνοϊό, θεωρείτε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, όταν μάλιστα αυτή γίνεται εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος, αποδίδει την αναβάθμιση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιφέρει πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο οίκος Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Βa3 από Β1 ενώ διατήρησε το σταθερό outlook της αξιολόγησης. 

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι βασικοί λόγοι που βασίστηκε η αναβάθμιση είναι οι εξής :

a. Στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν μια βελτίωση στην ισχύ των θεσμών και έχουν επιφέρει ήδη απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση η συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Οίκος εκτιμά ότι  το ρίσκο ανατροπής των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

b. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά την βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας, ιδιαίτερα  στον κλάδο του τουρισμού. 

Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομία της Ελλάδας θα επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με τα πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με επιστροφή σε συνετή δημοσιονομική στάση, θα οδηγήσει σταδιακά σε ανατροπή της τρέχουσας ανοδικής τάσης του χρέους. Τέλος ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα επωφελείται από την πολύ ευνοϊκή δομή χρέους της. 

Οι σταθερές προοπτικές (σταθερό outlook) αντικατοπτρίζουν την άποψη της Moody’s ότι, ενώ η αναστροφή των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι απίθανη, εν τούτοις θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να αποδώσουν πλήρως και της διακυβέρνησης. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις κάποιων μεταρρυθμίσεων. Μια αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια σε μέτρα που σχεδιάζονταν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του 2021. Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ορατές σε τομείς όπως η ανεξάρτητη αρχή εσόδων, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του ασφαλιστικού έχουν θετικές επιπτώσεις στην συμμόρφωση με τα φορολογικά βάρη και στην αποδοτικότητα, συμβάλλοντας στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Παρά τη σημαντική οικονομική ζημιά από το σοκ του κορωνοϊού, ο οίκος αναμένει ότι οι ισχυρότερες προοπτικές επενδύσεων θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό προφίλ της χώρας. Η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη ωφελημένη σε σχέση με το ΑΕΠ, θα παράσχει σημαντική στήριξη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στο σκέλος των επενδύσεων. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 60% εκ των οποίων θα είναι επιδοτήσεις. Τα κεφάλαια αυτά προσφέρουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης της χαμηλής επενδυτικής βάσης στη χώρα, μιας από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, και ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών. Παράλληλα, η συμμετοχή της χώρας στο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βοηθά στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης

Η Μοοdys εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα δει ύφεση σχεδόν 9% φέτος ενώ αναμένει  ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Μεσοπρόθεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν περί το 3,5% ετησίως, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το προφίλ χρέους της χώρας. Ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί σημαντικά φέτος, γύρω στο 200% του ΑΕΠ, πριν αρχίζει να συρρικνώνεται από την επόμενη χρονιά χάρις στην οικονομική ανάκαμψη.

Τέλος, ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις συνεχιζόμενες  βελτιώσεις το προηγούμενο έτος, χρειάζονται ακόμη ισχυρές πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά, στο 36,7% με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2020 και πιθανότατα θα αυξηθούν δεδομένου του αντίκτυπου της πανδημίας. Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει ότι τα NPEs μειώθηκαν κατά 15,7 δισ. στους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν του περασμένου Ιουνίου.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.