Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Δεν θα υπάρξει ξανά άλλο lockdown στη χώρα μας

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ

Με την επισήμανση ότι βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο χτυπάει τόσο την ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και χώρα μας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση πως η χώρα μας δεν θα ζήσει ξανά άλλο lockdown.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: “Έχουμε όμως το εμβόλιο και αυτό κάνει τη διαφορά, αυτό που αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες, αυτό που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να κυκλοφορεί”

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την πανδημία 

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα το οποίο χτυπάει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ένα κύμα το οποίο, δυστυχώς, επιφέρει και απώλειες στη χώρα μας. Αυτή τη φορά, όμως, ένα κύμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς το εμβόλιο το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας κάνει τη διαφορά.

Πρώτον, δεν θα ξαναυπάρξει άλλο lockdown στη χώρα.

Δεύτερον, όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού, αλλά κυρίως με πολλά τεστ. Η χώρα μας σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των ημερήσιων τεστ που διεξάγει.

Τρίτη επιλογή μας είναι η διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά στις περιφέρειες οι οποίες πιέζονται.  Θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδεχομένως και παθολόγοι. Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό.

Και τέταρτη επιλογή μας είναι, προφανώς, η συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών. Η περιπέτεια αυτή θα λήξει μόνο με την περαιτέρω επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και με την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους. Συνεπώς στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμών. Μόνο τις τελευταίες μέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε στη χώρα μας είναι ουσιαστικά τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν όλες οι χώρες. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είμαστε και πιο αυστηροί σε σχέση με άλλες χώρες σχετικά με την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τουλάχιστον, για την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους αναψυχής και εστίασης. Και σε αυτή τη γραμμή θα εξακολουθούμε να επιμένουμε. Και κάθε μέρα επικοινωνιακά.

Έχουμε 60 και κάτι διασωληνωμένους σήμερα εμβολιασμένους. Και πράγματι μπορεί να συμβεί να αρρωστήσεις βαριά όντας έχοντας κάνει το εμβόλιο. Αλλά σκεφτείτε, 64, αν δεν κάνω λάθος, διασωληνωμένους εμβολιασμένους σε 6.500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο, ένας για κάθε 100.000. Kαι κατά κανόνα όλοι είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, υπερήλικες οι πιο πολλοί.

Στο ίδιο διάστημα που η Ελλάδα δίνει τη μάχη με την πανδημία, έχει ήδη πολεμήσει και επικρατήσει σε πολλά, άλλα διαφορετικά και παράλληλα μέτωπα. Μέσα σε δύο χρόνια η εθνική μας θέση αναβαθμίστηκε, η οικονομία μας ανατάχθηκε και η κοινωνία μας ανάσανε βαθιά. Σπάνια κυβερνήσεις αναμετρήθηκαν με τόσα πολλαπλά στοιχήματα, από τις πληγές της οικονομίας που έπρεπε να κλείσουν, μέχρι τις εθνικές κρίσεις που εκδηλώνονταν πότε με ασύμμετρες μεταναστευτικές απειλές στον Έβρο και στο Αιγαίο, και πότε με ανοιχτές επιβουλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και από την άλλη πλευρά, με σύνθετες προκλήσεις που ξεκινούσαν από την ανάγκη η χώρα να αλλάξει δραστικά, να μεταρρυθμιστεί και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές χωρίς προηγούμενο. Χωρίς, ωστόσο, να χάσει η Κυβέρνηση ούτε τον φιλολαϊκό προσανατολισμό της, ούτε τον πατριωτικό της χαρακτήρα. Και όμως τα καταφέραμε, όλοι μαζί.

Για την οικονομία – Σήμερα οι πολίτες έχουν λιγότερα βάρη

  • Πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.
  • Πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
  • Πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
  • Η εισφορά αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα έχει καταργηθεί.
  • Και παρά την πανδημία αυξάνεται έστω και οριακά ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινητοποιήθηκε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο έφτασε τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη θωράκιση της υγείας, αλλά κυρίως για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Το Κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων δεν δούλεψαν, κάλυψε επαγγελματικά ενοίκια, ανέστειλε τις οφειλές των επιχειρήσεων, άνοιξε τα ταμεία του για την ευνοϊκή τους χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων της επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Και έτσι η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες.

Μαζί τους έμεινε όρθιο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που μέσα σε χρόνο ρεκόρ υπερδιπλασίασε τις κλίνες Μ.Ε.Θ. που ξεπερνούν σήμερα στην πλήρη τους ανάπτυξη τις 1.300, ενισχύθηκε με παραπάνω από 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας και διαθέτει ήδη μία υποδειγματική διαδικασία εμβολιασμού, την Επιχείρηση «Ελευθερία».

Ξένες επενδύσεις

Η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, δημιουργούν δουλειές, κρατούν στη χώρα μας, αλλά και επαναπατρίζονται επιστήμονες οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Και είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό όταν διαπιστώνουμε τα πρώτα βήματα ουσιαστικής αναστροφής του brain drain που τόσο πλήγωσε την Πατρίδα μας την τελευταία δεκαετία.

Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Boehringer, η CISCO, η Microsoft είναι εδώ. Όπως επίσης εδώ είναι και ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους και αυτές να δημιουργήσουν με τη σειρά τους πολλές νέες θέσεις εργασίας. Και βέβαια αυτή η ανάπτυξη οδηγεί ήδη σε απτά αποτελέσματα.

  • Παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα φέρει στα δημόσια ταμεία η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
  • Ανάλογο ποσό προέκυψε και από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.  
  • Το αντίτιμο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ξεπέρασε τα 700 εκατομμύρια. 
  • Για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Η μετοχή της βολόδερνε γύρω στο 1 ευρώ. Σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού άντλησε με αύξηση κεφαλαίου 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μετοχή της είναι στα 9 ευρώ, το Κράτος εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της επιχείρησης με το 34%.

 Η Ελλάδα αλλάζει 

Το φωνάζει το Ελληνικό, ο Ε65 ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει ως προς το βόρειο τμήμα του.  Ο ΒΟΑΚ το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ευρώπη. Η εκτίναξη των υποδομών συνεχίζεται.   Η χώρα μας είχε να δρομολογήσει σημαντικό αρδευτικό πρόγραμμα 40 χρόνια τώρα και κινητοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης,

Η οικονομία μας, λοιπόν, αναπτύσσεται και αναπτύσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που περιμέναμε στην αρχή του χρόνου. Αναθεωρημένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021 στο 6,1%, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν αυτή είναι τελικά ακόμα μεγαλύτερη. Πολλές αποταμιεύσεις. Ένα Κράτος με πολλά διαθέσιμα στα ταμεία του το οποίο δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα: Η μείωση της ανεργίας με τον ταχύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσή της από  οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα

Γιατί εδώ η Ελλάδα κυριολεκτικά γύρισε σελίδα. Μέσα σε κάτι παραπάνω από 2 χρόνια από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, έγινε πρωταγωνιστής και από παρατηρητής της Μεσογείου, έγινε κόμβος ισχύος…..

Η Συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία θωρακίζει την εθνική μας άμυνα, κάνοντας ταυτόχρονα ένα πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Είναι μία συμφωνία η οποία ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη, αλλά γίνεται ταυτόχρονα και ασπίδα της ελληνικής διπλωματίας.

Η ελληνική διπλωματία ξετυλίγει τους στόχους της μέσω συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας, με όλα τα γειτονικά κράτη, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Από την Ιταλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Εκτείνεται το πάτημα της ελληνικής διπλωματίας σε περιοχές όπου ήμασταν ουσιαστικά απόντες για δεκαετίες, όπως η Ανατολική Αφρική ή η Κεντρική Ασία, και ταυτόχρονα βέβαια ενισχύουμε και θωρακίζουμε έτι περεταίρω τη στρατηγική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του ψέματος που λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα

Συναντάμε όμως και κάτι ακόμα. Συναντάμε κάτι το οποίο μπορεί να ωφελεί την Παράταξή μας, αλλά σίγουρα βλάπτει την Πατρίδα μας. Συναντάμε τη λαϊκιστική, μηδενική και σπασμωδική αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είχα τονίσει παλαιότερα ότι με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτισμικό, ηθικό, αξιακό, αισθητικό και πολιτικό χάσμα. Και δυστυχώς η εκτίμησή μου εκείνη δικαιώνεται κάθε μέρα. Πρόκειται για το κόμμα του ψέματος που λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Και εξελίσσεται, λυπάμαι που θα το πω, σε υγειονομικό, κοινωνικό και εθνικό -ενίοτε- σαμποτέρ.

Είναι ο σχηματισμός που καταψήφισε τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία στη Βουλή. Είναι εκείνο το κόμμα που απέρριψε εδώ σε αυτή την αίθουσα όλα τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές. Αλλά και στην κοινωνία δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί την ίδια υπονομευτική τακτική.  Ο ίδιος ο αρχηγός του ζητούσε να ανοίξουν τα σχολεία όταν έκλειναν και να κλείσουν όταν άνοιγαν. Μετά αναλάμβανε τάχα ο ίδιος την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στις οποίες μεταδιδόταν ο ιός, ύστερα αμφισβητούσε την ύπαρξη των εμβολίων, μετά μιλούσε για ξεστοκάρισμα. Δεν είναι λοιπόν αλήθεια αυτό το οποίο λέει ο κ. Τσίπρας σήμερα ότι έβαλε πλάτη στην πανδημία. Τρικλοποδιές και παγίδες μόνο έβαζε και δυστυχώς εξακολουθεί να βάζει. 

 Απάντηση στο Τσίπρα για τα νοσοκομεία 

… Πήγε στο Ιπποκράτειο να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο μετά από εφημερία σε στιγμές προφανούς καταπόνησης του προσωπικού. Δεν ρώτησε όμως ο κ. Τσίπρας εκεί στο Ιπποκράτειο που πήγε πόσες Μ.Ε.Θ. είχε το Ιπποκράτειο το 2019 όταν παρέδωσε την εξουσία;  8.  Πόσες έχει σήμερα;  30 και 8 κρεβάτια αυξημένης φροντίδας.

Αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου χωρίς να το επισκεφτεί. Και φυσικά δεν μας είπε πόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είχε το Παπανικολάου το 2019 και πόσα έχει σήμερα. Να του φρεσκάρω, λοιπόν, τη μνήμη: 20 κρεβάτια παρέδωσε, 46 λειτουργικά κρεβάτια έχει σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί -και λυπάμαι που θα το πω- ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα πότε διαφωνώντας με τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων και πότε φλερτάροντας με τους αντιεμβολιαστές με το δήθεν επιχείρημα, το οποίο το ακούσαμε και αυτό χθες, ότι είναι τάχα ρατσιστικό να μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων όταν το 40% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.

Για την “προοδευτική διακυβέρνηση”

Το πρόσφατο πολιτικό εύρημα, η «προοδευτική διακυβέρνηση». Τους απαντώ λοιπόν. Λάθος διεύθυνση. Προοδευτικό είναι

  • το gov.gr που εξυπηρετεί την πολίτη.
  • το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διπλασιασμένο που θα εισπράξουν σε λίγο οι πιο αδύναμοι.
  • να μειώνεις την ανεργία. Να δημιουργείς περισσότερες δουλειές. Προοδευτικό να μειώνεις τελικά τις ανισότητες.
  • Οι πράσινες πολιτικές είναι προοδευτικές, όχι η υπεράσπιση του λιγνίτη.
  • να μειώνεις τους φόρους, να προστατεύεις το εισόδημα από τις ανατιμήσεις, να φέρνεις ξένα κεφάλαια.

Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές. Για να πάψουν, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις και πάνω απ’ όλα προοδευτικό είναι, να υπερασπίζεσαι και να αναδεικνύεις περήφανα τη χώρα σου στον κόσμο. Αυτή είναι προοδευτική πολιτική και αυτή την ακολουθεί η δική μας Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία.

Κλείνοντας τις πληγές του χθες και ανοίγοντας με τολμηρές μεταρρυθμίσεις τους δρόμους του αύριο. Για όλους τους Έλληνες, αλλά πρωτίστως για τη γενιά που έρχεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε και ήδη καταδικάζεται καθημερινά, την ώρα που η χώρα αναβαθμίζεται, αυτός βυθίζεται.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού