Όποιος επιτεθεί στο Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα 10/5 το απόγευμα, λίγο μετά τις δεκάδες ρουκέτες που εκτόξευσαν στο Ισραήλ, οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες από τη Γάζα.
Ο Νετανιάχου ανέφερε, ότι το Ισραήλ «δεν θα ανεχθεί τις επιθέσεις στην επικράτειά μας, στην πρωτεύουσα μας, στους πολίτες και στους στρατιώτες μας» και συμπλήρωσε «βρισκόμαστε σε έναν αγώνα σε διάφορα μέτωπα: Στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και άλλα μέρη στο Ισραήλ». «Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα διέσχισαν την κόκκινη γραμμή παραμονή της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, και μας επιτέθηκαν με ρουκέτες στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Ο Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Gilad Erdan κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα, ότι ενθάρρυνε τη βία των Παλαιστινίων μέσω των πρόσφατων δηλώσεών της που ζητούν περιορισμό του Ισραήλ. «Ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Quartet αρνήθηκαν να καταδικάσουν κατηγορηματικά την παλαιστινιακή υποκίνηση και έχουν χρησιμεύσει μόνο για να ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι τώρα πυροβολούν ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και αθώους πολίτες σε όλο το Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντάν.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ
Σε σχόλιο της η Jerusalem Post αναφέρεται και στις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με τα τελευταία επεισόδια μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινίων. Το να κατηγορούμε το Ισραήλ ότι είναι «σκληρό» και «τρομοκρατικό» κράτος είναι μέρος της επιθυμίας της Άγκυρας, να χρησιμοποιήσει τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ για να ενισχύσει την εικόνα της Τουρκίας.
Η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις παλαιστινιακές υποθέσεις, γυρνώντας αρκετά χρόνια πίσω πριν από την Επιχείρηση του IDF στη Λωρίδα της Γάζας το 2009. Η Τουρκία κινητοποίησε τότε εξτρεμιστές από την ομάδα IHH για να επιβιβαστεί στο Mavi Marmara το 2010, με σκοπό να «σπάσει» τον αποκλεισμό της Γάζας, ένα περιστατικό που οδήγησε σε καθοδική πορεία στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.
Το 2019, ο Ερντογάν παρομοίασε το Ισραήλ με τους Ναζί και απείλησε να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ. Παράλληλα είναι γνωστό ότι η Τουρκία φιλοξένησε αντιπροσωπείες της Χαμάς το 2019 και το 2020.
Οι καλές σχέσεις της Χαμάς και της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς είχε προγραμματίσει τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών το 2014, έχοντας και την διπλωματική υποστήριξη της Άγκυρας. Για παράδειγμα, το κορυφαίο μέλος της Χαμάς Σαλάχ αλ-Αρούρι, ο οποίος καταζητείτο από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έζησε ελεύθερος στην Τουρκία για πολλά χρόνια.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την Άγκυρα για τη φιλοξενία της Χαμάς το 2020. Η τρομοκρατική ομάδα αντιμετωπίζεται σαν να είναι η κυβέρνηση ενός κράτους από την Τουρκία, που λαμβάνει υποστήριξη από τον πρόεδρό της και στα υψηλότερα επίπεδα.
Η Τουρκία προσπαθεί να βλάψει τις σχέσεις Ελλάδος & Ισραήλ
Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020 και την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, η Τουρκία προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτή η προσπάθεια συμφιλίωσης σχεδιάστηκε ουσιαστικά για να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, ωστόσο η Ιερουσαλήμ απέρριψε αυτή την πολιτική.
Η Άγκυρα έχει πλέον επιστρέψει στο παλιό “δόγμα”. Χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τον συνδυασμό θρησκευτικών και ισλαμικών μηνυμάτων και φιλο-παλαιστινιακής ρητορικής, για να αναμιχθεί, στους παλαιστινίους και να προκαλέσει εντάσεις.
Οι συγκρούσεις της Ιερουσαλήμ, έδωσαν στην Τουρκία την ευκαιρία να επανενταχθεί στην παλαιστινιακή πολιτική. Μπορεί επίσης να θέλει να ενθαρρύνει τις εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να μπορεί να βοηθήσει στην εξουσία της Χαμάς.
Η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθεί να προωθήσει αυτή την πολιτική της στην Ιερουσαλήμ, συνεργαζόμενη με τοπικούς συμμάχους και δίνοντας “προνόμια” για να αυξήσει τον ρόλο της. Το Ισραήλ παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό.
culpanews.gr με πληροφορίες από την “The Juresalem Post”