Η φλογερή πιανίστα Κάτια Μπουνιατισβίλι στο Ηρώδειο με την ΚΟΑ

Khatia Buniatishvili /@fb

Ένα φλογερό συνδυασμό ταλέντου, δεξιοτεχνίας εκφραστικότητας και λάμψης, διαθέτει η Γεωργιανή σούπερ σταρ του πιάνου, Κάτια Μπουνιατισβίλι.

Φέτος την υποδεχόμαστε στο Ηρώδειο 12/7, να ερμηνεύει ίσως το δημοφιλέστερο Κοντσέρτο για πιάνο όλων των εποχών, το Πρώτο του Τσαϊκόφσκι. Συνοδοιπόροι της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, θα μετατραπούν οι ίδιοι σε σολίστες, στο περίφημο Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής έργα

Το πασίγνωστο Κονσέρτο για πιάνο (αρ. 1, έργο 23) του Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι:
I. Andante non troppo e molto maestoso – Allegro con spirito
II. Andantino semplice – Allegro vivace assai
III. Allegro con fuoco και

Το εντυπωσιακό Κονσέρτο για Ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ:
I. Introduzione. Andante non troppo
II. Presentando le coppie. Allegro scherzando
III. Elegia. Andante non troppo
IV. Intermezzo interrotto. Allegretto
V. Finale. Pesante – Presto

Ποια είναι η Khatia Buniatishvili

Η Γεωργιανή Κάτια Μπουνιατισβίλι (Khatia Buniatishvil) ανακάλυψε το πιάνο σε ηλικία μόλις τριών ετών με δασκάλα τη μητέρα της, η οποία λάτρευε τη μουσική και τη μεγαλύτερη αδελφή της Gvantsa. Το παιχνίδι των δύο μικρών όμορφων κοριτσιών, ήταν τα κομμάτια με τα «4 χέρια»…που παραμένουν ακόμα η αγαπημένη τους δραστηριότητα. Η Κάτια σπούδασε στην Τιφλίδα με τον Tengiz Amirejibi και στη Βιέννη με τον Oleg Maisenberg. Το ντεμπούτο της το έκανε, σε ηλικία έξι ετών με την Ορχήστρα Δωματίου Τιφλίδας και στη συνέχεια κλήθηκε να περιοδεύσει διεθνώς μαζί τους!

Carnegie Hall, Walt Disney Concert Hall, Royal Festival Hall …έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Σανγκάη, Γενεύη, Μιλάνο, Πεκίνο, Τόκιο και Σιγκαπούρη. Η Κάτια έχει συμμετάσχει στα Φεστιβάλ: Salzburg, Gstaad Menuhin, BBC, Clavier Festival Ruhr και Martha Argerich Progetto. Κορυφαίοι Μαέστροι και μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο την έχουν συνοδεύσει όπως…Placido Domingo, Semyon Bychkov, Myung- Whun Chung και London Symphony, Vienna Symphony , Orchester National de France κ.α.

Γνωρίζατε ότι η Κάτια είναι και ακτιβίστρια;

Έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως μία συναυλία που έκανε στο Βερολίνο για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία, για τραυματίες στην Αντιτρομοκρατική Επιχειρησιακή Ζώνη, αλλά και στην ανθρωπιστική συναυλία που διεξήχθη στην 70η Επέτειο των Ηνωμένων Εθνών το 2015.

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει Liszt, Chopin, Kaleidoscope υπό την Sony Classical καθώς και σονάτες για βιολί του Dvorak με Βιολιστή τον Renaud Capucon, Grieg και Franck. Συνεργάστηκε όμως και με ροκ συγκροτήματα, όπως τους Coldplay στο τραγούδι “A head full of dreams”. «Το πιάνο είναι το πιο μαύρο όργανο …σύμβολο της μουσικής μοναξιάς» λέει η ίδια και συνεχίζει «πρέπει να είμαι ψυχολογικά δυνατή και να ξεχάσω την αίθουσα αν θέλω να μοιραστώ με το κοινό».

Οι κριτικοί τονίζουν ότι το παίξιμό της έχει μία αύρα κομψής μοναξιάς, που μπορεί να πηγάζει από την γεωργιανή λαϊκή μουσική, η οποία έχει επηρεάσει την μουσικότητά της.

Ο Μαέστρος Λουκάς Καρυτινός

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2020. Το (1976 -1981) συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου με τον Χέρμπερτ Άλεντορφ. Κατά τη διαμονή του στο Βερολίνο, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του «Πίκολο Τεάτρο Μπερολίνο». Το 1985 έλαβε θέση τακτικού αρχιμουσικού στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οποία έγινε Μουσικός Διευθυντής το 1992. Από το 1999 έως το 2005 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της.

Επανειλημμένα έχει διευθύνει όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες κι έχει πάρει μέρος στα: Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Αρένας της Βερόνας, Φεστιβάλ Πουτσίνι «Τόρε ντελ Λάγκο», Βίττεν Γερμανίας, Λας Πάλμας, Αβάνς κ.α. Έχει συμπράξει ως αρχιμουσικός με συμφωνικές ορχήστρες όπως: η London Philharmonia, RSO-Berlin, Suisse Romande, WDR, Bruckner Orchester Linz, Philomusica Oxford, ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης κ.α. καθώς και με θέατρα όπερας, όπως:  η Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Λισέο της Βαρκελώνης, της Κολωνίας, του Μπιλμπάο, του Μόντε Κάρλο, του Ντιτρόιτ, της Ρώμης, του Σάλτσμπουργκ κ.α.

Έχει ηχογραφήσει δίσκους για τις εταιρείες BMG, WEA, CBS, ETERNA , DYNAMIC. Το ευρύτατο συμφωνικό ρεπερτόριό του, συμπληρώνεται με περισσότερες από 70 όπερες. Εξ αυτών, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τρεις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Κ. Καρυωτάκη» με την Εθνική Λυρική Σκηνή και σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου, τη «Μήδεια» με την όπερα του Μπιλμπάο και την «Αντιγόνη» παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες» που έχει προσφέρει στο χώρο της μουσικής τιμήθηκε το 1989 με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων. Τον Μάιο 2024 το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακήρυξε τον Λουκά Καρυτινό Επίτιμο Διδάκτορα. Σήμερα ο Λουκάς Καρυτινός, εκτός της μουσικής του δραστηριότητας, διατελεί Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διδάσκει Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.

Η συναυλία υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις ανεβάζοντας τη μουσική θερμοκρασία με έργα που κόβουν την ανάσα μας! Ας απολαύσουμε την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία, που θα μας μείνει ανεξίτηλη, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

  • Παρασκευή στις 07.24 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μαζί με την διεθνούς φήμη πιανίστα Khatia Buniatishvili ώρα 21.00
  • Διαθέσιμα εισιτήρια θα βρείτε στην ιστοσελίδα: https://tickets.public.gr/music/festival/koa-loukas-karytinos-khatia-buniatishvili/