Rebecca Szeto: Η καλλιτέχνης που ζωγραφίζει πινέλα!

rebeccaszeto.com

Παλιά ξεχασμένα πινέλα, μεταμορφώνονται γίνονται αντικείμενα τέχνης,  στα χέρια της Rebecca Szeto. Η κινεζοαμερικανή καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα από τις ‘σβηστές’ σχεδόν παλιακές εικονιστικές της αποδόσεις αναδεικνύει με λάδι, σημαντικές γυναικείες ως επί το πλείστο φιγούρες, που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κόσμο σήμερα.

Τρίχες σκληρές, λεκιασμένα λάστιχα, εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί δεκάδες φορές, η Rebecca με την οικολογικά πρακτική της, επαναπροσδιορίζει τα υλικά δίνοντάς νέα πνοή και μορφή σε ποιητικά έργα. «Βρήκα σκουπίδια για να διερευνήσω τις δυνατότητες αναμόρφωσης της ομορφιάς και της αξίας. Κάνοντας αυτό, παραμερίζω προκαταλήψεις για τα υλικά, ώστε να μπορώ να εξερευνήσω ελεύθερα τις εγγενείς ιδιότητές τους».

Συγκεκριμένα το πορτραίτο-πινέλο: «Tapada Americana» αναφέρεται στην περουβιανή παράδοση των γυναικών, να φορούν φούστα και μανδύα, με σκοπό να καλύπτει πλήρως το σώμα τους.

Ποια είναι η Rebecca Szeto

Έλαβε το πτυχίο της από  το UC Berkeley με ένα χρόνο στην Φλωρεντία της Ιταλίας στο Lorenzo De Medici. Μέντορές της, είναι οι καλλιτέχνες Rose και Claire Shakinovsky γνωστές ως Rosenclaire. Έχει συνεργαστεί με διάσημους ξυλογλύπτες όπως τους : Tshikudo Paul, Thavanha Rip και Kubayi Thomas. Πήρε πλήρη υποτροφία από το Banff Center στον Καναδά και το Anderson Ranch Arts Center στο Κολοράντο.

Τι απεικονίζουν τα έργα της

Η ιστορία των «Paintbrush Portraits» ξεκινά από το 1999, μέχρι στιγμής στις δύο πρώτες της εκδόσεις, η καλλιτέχνης ασχολείται αποκλειστικά με την ιστορία της τέχνης. Στην Τρίτη της έκδοση, τα πινέλα της αφηγούνται και αναδεικνύουν σκοτεινές και ισχυρές ιστορίες γυναικών σε όλη την ανθρωπότητα.

«Η ιδιοσυγκρασία του κάθε πινέλου, η δράση του σβησίματός του και η φορά των τριχών του, μεταφορικά μας δηλώνει το ‘μπλέξιμο των σκέψεων’ που σχετίζονται με τις ταξικές δομές, την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο» δηλώνει η Rebecca Szeto και συμπληρώνει: «Αυτά τα έργα αποτελούν φόρο τιμής, στην ευαισθησία και την ζωντάνια, που βρίσκονται στα έργα των παλαιών τους δασκάλων».

Χρησιμοποιεί ταπεινά υλικά, ενώ τα ειδώλια- μοντέλα της, διαθέτουν μία παιχνιδιάρικη αλλά και στρατηγική διάθεση. Με τον τρόπο της, μας παρασύρει σε μία πιο εκλεπτυσμένη και εκ βαθέων συζήτηση, σχετικά με τη φύση του έργου. Ο καμβάς της είναι πλεγμένος με υπέροχες προσωπογραφίες, ενώ το πινέλο με τα περίτεχνα- vintage φορέματα, γίνεται η φυσική προέκταση του κορμιού τους. Το εικαστικό αποτέλεσμά είναι απλά εξαιρετικό.

Δείτε εδώ όλη τη δουλειά της καλλιτέχνιδος Rebecca Szeto

Οι φωτογραφίες προέρχονται απο το https://www.rebeccaszeto.com/paintbrush-portraits