Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την άμυνά του μεταφέροντας 40.000 στρατιώτες στην ανατολική του πλευρά ως απάντηση στη ρωσική εισβολή και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ανέφερε επίσης, ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι “βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών”
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου λέγοντας, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η «μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας σε μια γενιά» και «είμαστε ενωμένοι για να διατηρήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τον λαό μας ασφαλή».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του.
«Στεκόμαστε μαζί τους»
Το ΝΑΤΟ συμφωνεί να ενισχύσει την ανατολική άμυνα
Οι ηγέτες της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την άμυνά τους στα ανατολικά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα ότι τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες και υποστήριξη στον κυβερνοχώρο
Στόλτενμπεργκ: Yπάρχει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας»
Στην ξηρά, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα, θα αναπτυχθούν περισσότερα τζετ και στη θάλασσα θα υπάρχουν ομάδες κρούσης αερομεταφορέων, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε επίμονη βάση.
Και εκτός από περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες, η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των πυρηνικών και βιολογικών απειλών.
Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ερωτηθείς για την Κίνα, απάντησε ότι το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη του «βάρβαρου πολέμου κατά της Ουκρανίας» και όχι να στηρίξουν τη Ρωσία με οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη.
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε το περιβάλλον ασφαλείας μας μακροπρόθεσμα και το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για «μακροπρόθεσμα».
Το ΝΑΤΟ προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει «αμέσως» τον πόλεμο
Στην κοινή τους δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, επισημαίνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την άμυνα των συμμάχων «σε όλους τους τομείς και με προσέγγιση 360 μοιρών».
«Αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και την υποδομή μας για να αντιμετωπίσουμε την κακή επιρροή της Ρωσίας», προσθέτει η δήλωση, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Οι ηγέτες επαίνεσαν τον λαό της Ουκρανίας, που λένε ότι «έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με ηρωική αντίσταση στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας».
Στη συνέχεια, η δήλωση καλεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να «σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία», ενώ καλεί και τη Λευκορωσία να «τερματίσει τη συνενοχή της» στη ρωσική εισβολή.
Οι κατηγορίες για χρήση χημικών απο το ΝΑΤΟ είναι ψευδείς
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της, ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα και συνέχισε λέγοντας πως να κατηγορείς άλλους είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόσχημα για να κάνουν οι ίδιοι το ίδιο.
Αυτές οι κατηγορίες κατά της Ουκρανίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ψευδείς. Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Λέει ότι η χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης, θα είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει εκτεταμένες συνέπειες». Θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ λόγω της εξάπλωσης της μόλυνσης.
Τέλος υπενθύμισε, ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένου του Salisbury. Αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου, λέει, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».