Η Λευκορωσία προσγείωσε αναγκαστικά αεροσκάφος για να συλλάβει δημοσιογράφο – Σκληρή αντίδραση Μητσοτάκη

Franak Viacorka

Με ανάρτηση στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την ενέργεια της Λευκορωσίας, να υποχρεώσει σε αναγκαστική προσγείωση το αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ, προκειμένου να συλλάβει αντιφρονούντα δημοσιογράφο, κάνει λόγο για «μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια». 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

 

Το υπουργείο Εξωτερικών για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου

Νωρίτερα, παρέμβαση για το ζήτημα της αναγκαστικής προσγείωσης και τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, που  σε ανάρτησή του αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών»

Η σύλληψη του Προτάσεβιτς στον αέρα

Σήμερα το μεσημέρι 23/5, το αυταρχικό καθεστώς της Λευκορωσίας εξανάγκασε, το αεροσκάφος της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ, με σκοπό να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος, που επέβαινε σε αυτήν.

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς, είναι αυτός, που πρωτοστάτησε στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων του περασμένου έτους στη μεγάλης κλίμακας εκλογική απάτη του καθεστώτος Λουκασένκο και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει φτάνουν ακόμη και στην επιβολή της θανατικής ποινής.