Έρευνα που διενεργήθηκε από ειδικούς επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει πως η προστασία που προσφέρουν τα δύο βασικά εμβόλια κατά της COVID-19, Pfizer/BioNTech και AstraZeneca, που αξιοποιούνται στη χώρα, εν μέσω της μετατροπής του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, μειώνεται μέσα σε τρεις μήνες.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της ίδιας έρευνας, είναι πως όσοι μολύνονται από τον SARS-CoV-2, αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή της AstraZeneca, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα απ’ ό,τι από άλλες παραλλαγές.
Μειώνεται η η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 75% – 61% μετά από τρεις μήνες
Η έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης βασίστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια δείγματα, που λήφθηκαν από όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του αντίστοιχου εμβολίου της AstraZeneca στο 61%, ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη παραλλαγή Δέλτα.
Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι αντίστοιχα 85% και 68%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή μεταξύ των προσώπων 35 ετών και άνω, από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.
«Και τα δύο εμβόλια αυτά, μετά τις δύο δόσεις, τα πάνε πολύ καλά έναντι της Δέλτα (…). Όταν ξεκινάς πάρα πολύ ψηλά έχεις δρόμο να διανύσεις», σημείωσε η Σάρα Γουόκερ, καθηγήτρια στην Οξφόρδη ειδικευμένη στην ιατρική στατιστική και επικεφαλής της έρευνας
Οι συντάκτες της έρευνας απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων σε βάθος χρόνου, ωστόσο εκτίμησαν πως η αποτελεσματικότητά τους θα είναι περίπου παρόμοια 4-5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης