Ισραήλ: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία από τη δήλωση Λαβρόφ ότι “ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες”

ο υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ισραήλ Ανατόλι Βικτόροφ τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» για τα σχόλια που έκανε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι ο Χίτλερ ήταν Εβραίος.

Σε συνέντευξη στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, ο Λαβρόφ ανέφερε για τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «το γεγονός ότι είναι Εβραίος δεν αναιρεί τα ναζιστικά στοιχεία στη χώρα του».

«Πιστεύω ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε επίσης εβραϊκό αίμα», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε αργότερα ότι «οι χειρότεροι αντισημίτες είναι οι Εβραίοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών  του Ισραήλ Yair Lapid (Λαπίντ) ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Λαβρόφ είναι «ασυγχώρητες εξωφρενικές και είναι ένα τρομερό ιστορικό λάθος.

«Οι Εβραίοι δεν αυτοκτόνησαν στο Ολοκαύτωμα», είπε ο Λάπιντ. «Το χειρότερο επίπεδο ρατσισμού εναντίον των Εβραίων είναι να κατηγορείς τους ίδιους τους Εβραίους για αντισημιτισμό».

Ο πρόεδρος του μουσείου Yad Vashem, που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα Dani Dayan (Ντάνι Νταγίαν), χαρακτήρισε τα σχόλια του Λαβρόφ παράλογα, επικίνδυνα και αξίζουν καταδίκης.

Ο Λαβρόφ προπαγανδίζει την αντιστροφή του Ολοκαυτώματος, μετατρέποντας τα θύματα σε εγκληματίες με βάση την προώθηση ενός εντελώς αβάσιμου ισχυρισμού ότι ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής”, δήλωσε ο Νταγιάν. “Εξίσου σοβαρό είναι να αποκαλούμε τους Ουκρανούς γενικά, και τον Πρόεδρο Ζελένσκι ειδικότερα, ναζί. Αυτό, μεταξύ άλλων, είναι μια πλήρης διαστρέβλωση της ιστορίας και μια σοβαρή προσβολή για τα θύματα του ναζισμού.”

Ο Λαβρόφ παρατήρησε επίσης ότι η επερχόμενη επέτειος της απελευθέρωσης της Ρωσίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα έχει καμία σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία. «Οι στρατιώτες μας δεν θα βασίσουν τις ενέργειές τους σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία», είπε ο Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε εάν η επέτειος της 9ης Μαΐου θα σηματοδοτήσει μια καμπή στη σύγκρουση.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία, ότι χρησιμοποιεί μισθοφόρους και δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του.

Το Σαββατοκύριακο, το τηλεοπτικό κανάλι Telegram που συνδέεται με το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι δέκα Ισραηλινοί αξιωματούχοι που εργάζονταν στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας είναι μισθοφόροι, δημοσιεύοντας τα ονόματα και τα στοιχεία του διαβατηρίου τους.

Η λίστα δημοσιεύτηκε σε ένα κανάλι που ονομάζεται «River» στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και περιελάμβανε διπλωμάτες, προξενικούς υπαλλήλους και φρουρούς ασφαλείας της πρεσβείας, μεταξύ άλλων που βοήθησαν να δεχτούν Ισραηλινούς που διέφυγαν από την Ουκρανία στα σύνορά της με την Πολωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

culpanews.gr με πληροφορίες από την “The Jerusamel Post”