Στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2021 και το 2022.
Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο, αλλά η ανάκαμψη παραμένει άνιση, εκθέτοντας τόσο τις προηγμένες όσο και τις αναδυόμενες αγορές σε μια σειρά κινδύνων, σύμφωνα με την τελευταία ενδιάμεση οικονομική προοπτική του ΟΟΣΑ.
Η ανάκαμψη είναι ακόμη ελλιπής
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η εξαιρετική υποστήριξη από κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες βοήθησε στην αποφυγή των χειρότερων μόλις έπληξε η πανδημία COVID-19. Με τη διάδοση του εμβολίου να συνεχίζεται και τη σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ισχυρή 5,7% φέτος και 4,5% το 2022, ελάχιστα μεταβαλλόμενη από τις προοπτικές του Μαΐου 2021 5,8% και 4,4% αντίστοιχα.
Οι χώρες βγαίνουν από την κρίση με διαφορετικές προκλήσεις, αντανακλώντας συχνά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους πριν από τον COVID 19 και τις προσεγγίσεις πολιτικής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμη και στις χώρες όπου η παραγωγή ή η απασχόληση έχουν ανακάμψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, η ανάκαμψη είναι ελλιπής, με τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα να είναι ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα που αναμενόταν πριν από την πανδημία.
Οι μεγάλες διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των χωρών αυξάνουν την ανομοιομορφία της ανάρρωσης. Οι ανανεωμένες εστίες του ιού αναγκάζουν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τις δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμφόρηση και να αυξάνονται οι ελλείψεις στον εφοδιασμό.
Η ταχεία αύξηση της ζήτησης έχει αυξήσει τις τιμές σε βασικά προϊόντα
Υπάρχει μια σημαντική διακύμανση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, αλλά παραμένει σχετικά χαμηλός σε πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ.
Η ταχεία αύξηση της ζήτησης καθώς ανοίγουν ξανά οι οικονομίες έχει αυξήσει τις τιμές σε βασικά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και τα μέταλλα καθώς και τα τρόφιμα, γεγονός που έχει ισχυρότερη επίδραση στον πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές. Η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού που προκλήθηκε από την πανδημία πρόσθεσε τις πιέσεις κόστους. Ταυτόχρονα, τα έξοδα αποστολής αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Αλλά η ενδιάμεση προοπτική λέει ότι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα πρέπει τελικά να εξασθενίσουν. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις χώρες της G20 αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος του 2021 και να επιβραδυνθεί σε όλο το 2022. Η αύξηση των μισθών παραμένει σε γενικές γραμμές μέτρια και οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για πληθωρισμό παραμένουν συγκρατημένες.
Η έκθεση προειδοποιεί, ότι για να διατηρηθεί η ανάκαμψη σε καλό δρόμο, απαιτούνται ισχυρότερες διεθνείς προσπάθειες για την παροχή πόρων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους, τόσο για δικά τους όσο και για παγκόσμια οφέλη.
Mathias Cormann: Η πρόοδος στη διανομή των εμβολίων είναι άνιση
Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση οικονομική προοπτική μαζί με την επικεφαλής οικονομολόγο Laurence Boone, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, δήλωσε: «Ο κόσμος βιώνει μια ισχυρή ανάκαμψη χάρη στην αποφασιστική δράση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στο απόγειο της κρίσης. Αλλά όπως είδαμε με τη διανομή των εμβολίων, η πρόοδος είναι άνιση. Η διασφάλιση της διαρκούς ανάκαμψης και της ευρείας έκτασης απαιτεί δράση σε πολλά μέτωπα – από αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού σε όλες τις χώρες έως συντονισμένες στρατηγικές δημόσιων επενδύσεων που θα αναπτυχθούν για το μέλλον».
Laurence Boone: Eπενδύσεις σε φυσικά και ανθρώπινα κεφάλαια
Η κ. Laurence Boone ανέφερε: «Οι πολιτικές ήταν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του σοκ και τη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάκαμψης. Ο σχεδιασμός για πιο αποτελεσματικά δημόσια οικονομικά, που στρέφεται προς επενδύσεις σε φυσικά και ανθρώπινα κεφάλαια είναι απαραίτητος και θα βοηθήσει τη νομισματική πολιτική να εξομαλυνθεί ομαλά μόλις η ανάκαμψη εδραιωθεί σταθερά».
Δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ