Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το τελευταίο τρίμηνο, πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες

Photo Karolina Grabowska / Pexels

Σημαντική ανάπτυξη κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το 2ο τρίμηνο του 2021, εν μέσω της επαναλειτουργίας της οικονομίας και των αυξανόμενων εμβολιασμών για τον COVID-19.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας – η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις ΗΠΑ – αυξήθηκε με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 6,5% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2021, ανέφερε χθες Πέμπτη 29/7 το Υπουργείο Εμπορίου. Το Bloomberg σημειώνει, ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5%.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η οικονομική παραγωγή ξεπέρασε το επίπεδο πριν από την πανδημία, ένα αξιοσημείωτο ορόσημο υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της πιο απότομης ύφεσης του έθνους. Για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η αύξηση καθοδηγήθηκε από τα νοικοκυριά με περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι επιχειρήσεις έπαιξαν επίσης μεγάλο ρόλο καθώς προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών ιδιαίτερα σε  νέους υπολογιστές, οχήματα και εργοστασιακά μηχανήματα.

Μειώθηκαν οι επενδύσεις σε κατοικίες 

Η κατασκευή και η ανακαίνιση κατοικιών μειώθηκαν κατά 9,8% μετά την άνθηση των τριών προηγούμενων τριμήνων. Αν και η ζήτηση για σπίτια εξακολουθεί να είναι έντονη, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν επιβραδύνει τις παραδόσεις υλικών και έχουν αυξήσει τις τιμές και η βιομηχανία πλήττεται από ελλείψεις εργαζομένων.

Το εμπόριο “βλάπτει” την ανάπτυξη

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6% καθώς άνοιξαν ξανά οι οικονομίες στο εξωτερικό, αλλά αυτό ξεπεράστηκε με την αύξηση κατά 7,8% των εισαγωγών, καθώς οι Αμερικανοί επέστρεψαν στα καταστήματα. Το αποτέλεσμα: ένα μεγαλύτερο εμπορικό χάσμα που μείωσε την ανάπτυξη κατά σχεδόν μισή εκατοστιαία μονάδα.

Μειώνονται οι κρατικές δαπάνες

Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,5% μετά από αύξηση 4,2% το πρώτο τρίμηνο. Ενώ οι κρατικές και τοπικές δαπάνες αυξήθηκαν, οι ομοσπονδιακές δαπάνες μειώθηκαν κατά 5%, συμπεριλαμβανομένου του 10,4% των μη αγοραστικών αγορών. Η πτώση πιθανότατα σχετίζεται με την κατάργηση του προγράμματος συγχώρεσης δανείων για μικρές επιχειρήσεις, σημειώνει η Capital Economics.

culpanews.gr με πληροφορίες από την USA TODAY