H Philip Morris σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μεγάλη καπνοβιομηχανία Philip Morris δήλωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 10 χρόνια, καθώς πρόκειται να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως ο “θερμός” καπνός. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η ναυαρχίδα της εταιρείας Marlboro θα εξαφανιζόταν από βρετανικά καταστήματα. Η εταιρεία ανέφερε, ότι θα καλωσορίσει την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των τσιγάρων.

Η Deborah Arnott, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης  για την υγεία για το κάπνισμα και την υγεία (Ash) δήλωσε: “Η Philip Morris ισχυρίστηκε, ότι θέλει να δει το τέλος του καπνίσματος εδώ και χρόνια, αλλά πώς μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εν λόγω ισχυρισμοί από μια εταιρεία, που πωλεί περισσότερα από ένα στα 10 τσιγάρα που καπνίζονται παγκοσμίως “

“Τα καλά λόγια από τον Philip Morris δεν είναι η λύση – απαιτείται χρηματοδότηση – για εκστρατείες αλλαγής συμπεριφοράς, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για να αποθαρρύνουν το κάπνισμα και υποστήριξη για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν.” πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να απαγορεύσει το κάπνισμα στην Αγγλία έως το 2030, ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόληψης κακής υγείας.

Σε σχόλια που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη “Mail on Sunday”, ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International (PMI), Jacek Olczak, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θέλω να συμβάλλω, αυτή η εταιρεία να αφήσει το κάπνισμα πίσω» και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10 χρόνια από τώρα το μέγιστο, μπορεί να λυθεί πλήρως το πρόβλημα του καπνίσματος.”

Κενές υποσχέσεις

Η Michelle Mitchell, διευθύνουσα σύμβουλος της Cancer Research UK, ζήτησε επίσης περισσότερες προσπάθειες για να πείσει τους ανθρώπους να μην καπνίζουν, αλλά είπε ότι η καπνοβιομηχανία πρέπει να συμβάλει σε αυτό το κόστος.

Πρόσθεσε: «Έχουμε ακούσει αυτές τις κενές υποσχέσεις από την καπνοβιομηχανία στο παρελθόν και ανησυχούμε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του Big Tobacco να τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καπνό, συνεχίζοντας παράλληλα να προωθούνε και να πουλάνε θανατηφόρα τσιγάρα εδώ και παγκοσμίως.

Εναλλακτικές λύσεις

Ο Δρ Moira Gilchrist, αντιπρόεδρος στρατηγικής και  επικοινωνίας της εταιρείας, δήλωσε στο BBC: «Η παραίτηση είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά για εκείνους που δεν το κάνουν, η επιστήμη και η τεχνολογία επέτρεψαν σε εταιρείες, όπως η δική μας να δημιουργήσουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το συνεχιζόμενο κάπνισμα.

Πρόσθεσε ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, μαζί με ισχυρές ρυθμίσεις, θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος του καπνίσματος τσιγάρων «για πάντα».

Η ομάδα “λόμπι καπνιστών του Δάσος” αντέδρασε λέγοντας ότι η απαγόρευση των τσιγάρων ήταν «μια δουλειά ανόητων», που δεν θα σταματούσε τους ανθρώπους να καπνίζουν. “Απλώς θα οδηγήσει το προϊόν στα χέρια εγκληματικών συμμοριών, που θα πουλήσουν ευτυχώς παράνομα και πλαστά τσιγάρα σε όποιον τα θέλει, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών”, δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας, Simon Clark.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC