Ένα βήμα πριν από τοπικά lockdown σε 8 νησιά

Μύκονος - Photo: ZEBULON72 Pixabay

Κοντά στη λήψη περιοριστικών μέτρων βρίσκονται μία σειρά από δημοφιλή νησιά, όπως η Ίος και η Μύκονος, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα  για αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Ένα βήμα πριν από τοπικά lockdown

Τα δύο παραπάνω νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν από τοπικό lockdown. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χαρδαλιά σημείωσε ότι ειδικά για τη Μύκονο, παρατηρούνται νέες συρροές. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το 46% των κρουσμάτων προέρχεται από τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα ξενοδοχεία. ενώ τόνισε πως το πρόβλημα είναι η ασυδοσία.

«Δεν δαιμονοποιούμε κανένα νησί, ούτε στοχοποιούμε κανέναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην κρατάνε τις αποστάσεις και να μην φοράνε μάσκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, τόσο η Μύκονος, όσο και η Ίος τέθηκαν, από την Επιτροπή Επιδημιολόγων, σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Ακόμη έξι νησιά στο «κόκκινο» 

Το «κόκκινο» λόγω διασποράς του ιού πλησιάζουν και τα νησιά Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος, τα οποία επίσης κινδυνεύουν με τοπικά μέτρα, όπως αυτό της Μυκόνου πριν από δύο εβδομάδες (απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. και της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση).

Σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Να σημειώσουμε ότι και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC στον εβδομαδιαίο χάρτη του έχει «κοκκινίσει» τα ελληνικά νησιά.