Μία «δια-δραστική φουστανέλα» στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

mariafragoudaki.com

Ένα κουτί σε φυσικό μέγεθος, που στον πάτο του, περικλείει έναν καθρέπτη με φως. Στο μέσον του κουτιού, υπάρχει αναρτημένη μία πραγματική φουστανέλα. Το μόνο που έχει να κάνει ο θεατής είναι να «σκανάρει έναν κωδικό», ώστε να το ακούσει από το κινητό του τηλέφωνο.

Πλησιάζοντας το κουτί, ο καθείς από εμάς, βλέπει την αντανάκλασή του να φορά τη φουστανέλα, αυτό το ιστορικό ένδυμα! Ενώ μέσω «QR code» ο θεατής ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα κι έτσι μπαίνει εικαστικά σε έναν εσωτερικό διάλογο, που άλλοτε τον παρηγορεί και άλλοτε τον προβληματίζει.

Τίτλος της εγκατάστασης: «Stand free»

Αυτό είναι το νέο έργο της πολυσχιδούς και ευφυούς καλλιτέχνιδός Μαρίας Φραγκουδάκης. Το «Stand free», οφείλει την ύπαρξή του στη φετινή επετειακή συγκυρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους.

Photo: twitter Athens Airport

Στόχος της καλλιτέχνιδος, είναι να συνδέσει τον επισκέπτη με το κοινό ιστορικό του παρελθόν. Το παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα συμβολίζει το νόημα της Ελευθερίας, όπως αυτό παίρνει σάρκα και οστά στον νεοέλληνα. Ο επισκέπτης φορά νοερά τη φουστανέλα, μπορεί να αισθάνεται “Ελεύθερος”. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων και την ιερότητα των απελευθερωτικών μαχών.

Ο Διεθνής Αερολιμένας αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, αυτός είναι ο κύριος λόγος της φιλοσοφίας της έκθεσης.

Η Ταυτότητα της καλλιτέχνιδος Μαρίας Φραγκουδάκη

 Με σπουδές στη Φαρμακολογία, Χημεία και Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Μαρία Φραγκουδάκη αποφασίζει να κάνει μία τολμηρή στροφή στην τέχνη. Οι συσσωρευμένες γνώσεις των προηγούμενων ειδικοτήτων που αποκόμισε, την βοήθησαν στις συνεχείς αναζητήσεις νέων ιδεών .

Πούπουλα, τρίμματα ξύλου, πλαστικό, γύψος ή λάστιχο, είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα της. Για παράδειγμα η φουστανέλα σχετίζεται με τα σεντόνια της Πλατείας Συντάγματος. Αυτό ήταν το πρώτο της έργο: «Bedsheets Art Prozect of Freedom» που το έτος 2017 συστήθηκε στο ευρύ της κοινό και την καθιέρωσε. Η πρόσοψη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» μεταμορφώθηκε σε μία τεράστια οθόνη, για μία εντυπωσιακή βιντεοπροβολή της.

Η διαδραστική έκθεση «Stand free» θα φιλοξενηθεί στο χώρο του αεροδρομίου της Αθήνας από τις 20 Ιουλίου έως τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε εδώ τη δουλειά της κας Μαρίας Φραγκουλάκη