Σε μια σημαντική εξέλιξη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το σχέδιο του Ισραήλ να αναλάβει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον.
Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, στοχεύει να αποτρέψει μια επικείμενη «έκρηξη του τρόμου της Χαμάς». Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης υπαινιχθεί για προσωρινές παύσεις στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, κυρίως για να διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων.
Απελευθέρωση ομήρων: Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός
Σε πρόσφατη συνέντευξη στο ABC News, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξαρτάται από την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Εξέδωσε επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για περαιτέρω ανάμειξη στη σύγκρουση, υποσχόμενος μια ισχυρή απάντηση.
O ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε χθες Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που έχει μετατραπεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε «νεκροταφείο παιδιών», ενώ διεμήνυσε πως οι αρχές της χώρας του θα αναλάβουν τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» αφού τερματιστεί ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που σήμερα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.
Καταστροφικές επιπτώσεις της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης
Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, πιο συγκεκριμένα, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είχε ως αποτέλεσμα μια θλιβερή απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκθεση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 10.000 από την αρχή της σύγκρουσης, με πάνω από το 70% των νεκρών να είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει συντονισμένη αεροπορική και χερσαία επίθεση, δεσμευόμενος να εξαλείψει τη Χαμάς.
Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.
Το Σύστημα Υγείας της Γάζας
Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης εκτείνονται πέρα από τις απώλειες ζωών σε σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας. Πάνω από το 60% των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω ελλείψεων καυσίμων και ιατρικού εφοδιασμού, που επιδεινώνονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης απηύθυνε μια επείγουσα έκκληση για βοήθεια και προμήθειες, τονίζοντας τις τρομερές συνέπειες της έλλειψης καυσίμων.