Μητσοτάκης στη Ρηγίλλης: Σας καλώ να τιμήσετε όλους τους αρχηγούς παρόντες και απόντες

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, που απευθυνόταν στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, κορυφώθηκε ο εορτασμός για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στα ιστορικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Ρηγίλλης λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία των πρώην προέδρων του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά παρότι προσεκλήθησαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε με ένα αφιερωματικό βίντεο, με τις βασικές αρχές της ΝΔ μέσα από τα λόγια των αρχηγών του κόμματος, έχοντας ως αφετηρία όλων την Ελλάδα και την εξέλιξή της.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

«Σήμερα είμαστε όλοι το ίδιο χαρούμενοι, σήμερα είμαστε όλοι το ίδιο συγκινημένοι, σήμερα είμαστε όλοι το ίδιο υπερήφανοι, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας μας. Και βέβαια, δεν γινόταν παρά να τα τιμήσουμε μόνο εδώ, στην οδό Ρηγίλλης 18, μπροστά στο πρώτο σπίτι του κόμματος που διάλεξε ο ιδρυτής μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι ένας χώρος ιστορικός, που συνδέθηκε με την πορεία μας, αλλά συνδέθηκε και με τη διαδρομή ολόκληρης της Ελλάδος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Έκανε αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος και τόνισε ότι «Αυτές οι εντολές στάθηκαν πυξίδα για τη Νέα Δημοκρατία επί μισό αιώνα, πετυχαίνοντας -προσέξτε- οι μεγάλες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν τελικά θέσεις ακόμα και των πιο σκληρών αντιπάλων της. Κυρίως, όμως, μένοντας πάντα με σταθερότητα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με ενωμένους τους Έλληνες, μόνιμα απέναντι στο σαράκι του διχασμού και στο δηλητήριο του λαϊκισμού.

«Και βλέπω γύρω μου πολλούς βετεράνους αγωνιστές. Βλέπω ώριμα στελέχη αλλά βλέπω και νέους συμμαχητές. Αναλογίζομαι και αναλογιζόμαστε όλοι παλιούς πρωτεργάτες που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Όμως, διακρίνω και καινούργιους φίλους και συνειδητοποιώ ότι πράγματι αυτό το κόμμα έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Είναι προορισμένο να είναι ένα με την πατρίδα, έχοντας ιερή αποστολή να οδηγεί την κοινωνία μόνο μπροστά. Ξανά λοιπόν στη Ρηγίλλης, στις πηγές μας και στη δύναμη που αυτές αναβλύζουν».

Ο πρωθυπουργός έκανε ονομαστική αναφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους προέδρους της παράταξης, ενώ απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματος είπε «σας ζητώ σήμερα να τιμήσουμε όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, παρόντες και απόντες».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Εμείς είμαστε η παράταξη που το 2019 λυτρώσαμε τον τόπο και στη συνέχεια δώσαμε ένα τέλος στο ψέμα και στην καθήλωση. Είναι μία αναγεννητική προσπάθεια. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, διαρκεί μέχρι τις μέρες μας. Σας διαβεβαιώνω, θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.

Σκέφτομαι, λοιπόν, πως αυτή η παράταξη μας έδωσε πολλά και ότι η μέρα της γιορτής της είναι η πιο κατάλληλη για να ανταποδώσουμε αυτή την προσφορά, προσθέτοντας και η δική μας γενιά τη δική της πνοή στην πορεία της. Αλλά και -γιατί όχι;- απαντώντας στο δικό της ρεκόρ, στο ρεκόρ της παράταξής μας, με ένα δικό μας. Όπως εκείνη μας χάρισε κατακτήσεις και χαρές επί πέντε δεκαετίες, έτσι να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες.

Ειδική μνεία έκανε στο σημείο αυτό στην παρακαταθήκη όπως είπε του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Σε μία από τις σπάνιες και άγνωστες συνεντεύξεις του, δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ακούστε τι έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν γνωστή αυτή η συνέντευξη, αλλά έχει αξία να την επαναλάβουμε. Έλεγε: ‘Εγώ δεν υπήρξα ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Υπήρξα ανεπηρέαστος από δογματισμούς, ώστε να επιλέγω κάθε φορά τη λύση η οποία συμφέρει τον τόπο μου’. Προσέξτε πόσο επίκαιρα είναι αυτά τα λόγια, γιατί ο ιδρυτής μας δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν πραγματιστής πολιτικός, προέκρινε πάντα το αποτέλεσμα. Ήταν ευρωπαϊστής, ήταν πολιτικός που διάβαζε σωστά τα γεωπολιτικά δεδομένα. Ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα αντιλαϊκιστής, δεν κολάκευσε ποτέ την κοινή γνώμη. Ήταν ένας πολιτικός ανοιχτός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν, όμως, και ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός. Διεκδικούσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: Τα κτίρια, ωστόσο, αλλάζουν και οι συνθήκες αλλάζουν. Εκείνο που δεν αλλάζει, εδώ και μισό αιώνα, είναι ο κομβικός ρόλος του κομματικού μας κορμού. Γιατί πάνω σε αυτόν τον κορμό οι πολιτικές μας ταξιδεύουν καθημερινά σε όλη την επικράτεια, χωρίς να κρύβουμε τις αδυναμίες μας, αλλά και χωρίς να αφήνουμε τις μικρές σκιές να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα προόδου της χώρας.

Το είδα και χθες αυτό, από πρώτο χέρι, στην επαφή που είχα με τους πολίτες του Έβρου. Αυτόν τον ακριτικό Έβρο τον οποίον η παράταξή μας έχει χρέος να θωρακίσει και να τον οδηγήσει σε αναπτυξιακό δρόμο.

Και πρώτα απ’ όλα εσείς, οι απλοί Νεοδημοκράτες, ξέρετε πολύ καλά πώς να ξεχωρίζετε τα σοβαρά από τα ασήμαντα. Να ξεχωρίζετε τα κουτσομπολιά που μπορεί μερικές φορές να απασχολούν ένα μικρό σύστημα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, από τις μεγάλες αλλαγές οι οποίες τελικά δρομολογούνται και που αλλάζουν τη μοίρα της πατρίδας.

Τα 50 χρόνια, λοιπόν, του μεγαλύτερου φορέα στην Ελλάδα, μας καλούν σε μια νέα συστράτευση ελπίδας και σε ένα ακόμα πιο δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας μία τριετία καθαρού πολιτικού χρόνου να κάνουμε πράξη το όραμά μας. Και αυτή θα είναι η δική μας μικρή συμβολή στην ανεπανάληπτη και διαχρονική προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα.