Ούτε σαρωτικές ούτε δομικές οι αλλαγές στην Κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε σήμερα, πρώτη εργάσιμη μέρα του 2021, το νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο ουσιαστικά θα διαχειριστεί  το εξαιρετικά δύσκολο έργο, να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην υγεία, τα εθνικά θέματα και να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης υλοποιώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πιθανόν σε μια εκλογική αναμέτρηση μέσα στον επόμενο διάστημα. 

Οι αλλαγές στην Κυβέρνηση δεν ήταν ούτε σαρωτικές ούτε δομικές, όπως περιμέναμε. Στα σημαντικά  υπουργεία όπως, Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, δεν είδαμε αλλαγές και αυτό γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να στείλει  λάθος  μηνύματα, ότι η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα την προηγούμενη περίοδο. Δυο  ήταν οι σημαντικές αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Εργασίας με την αντικατάσταση των Τ. Θεοδωρικάκου & Γ. Βρούτση, και τους Μ. Βορίδη & Κ. Χατζηδάκη, να αναλαμβάνουν αντίστοιχα τις θέσεις τους.

Εκλογικά σενάρια

Μάλιστα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν, ότι η συγκεκριμένη αλλαγή στο Υπουργείο Εσωτερικών και με την προσθήκη σε αυτό του Στ. Πέτσα, να σχετίζεται με πιθανά εκλογικά σενάρια, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και η επιδημία του κορωνοϊού. Ένα δεύτερο στοιχείο που έρχεται να συνηγορήσει σε αυτή την άποψη είναι η είσοδος στην νέα Κυβέρνηση κοινοβουλευτικών. Η επιστράτευση αρκετών γαλάζιων στελεχών και η ένταξη τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενισχύει την εκλογική σεναριολογία.

Όχι ιδιαίτερη  καλή εντύπωση, προκάλεσε το γεγονός ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα  βρίσκονται τρία στελέχη από τον «αμφιλεγόμενο Ποτάμι», δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κομματικός σχηματισμός πρωτοστάτησε και στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η παραπάνω επιλογή δυσαρέστησε σημαντικό κομμάτι της Δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, ενώ δεν μπορεί να πει κανείς, ότι είναι άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, λόγω της μηδαμινής επιρροής σε αυτόν.

Για τελευταίο αφήνουμε τον αριθμό των μελών της Κυβέρνησης, που αισίως φτάνουν τα 56,  αυτό δεν το λες και επιτελική διακυβέρνηση.