Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), o δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις 108,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων τον Απρίλιο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών, με το δείκτη να επανέρχεται σε επίπεδα στα οποία κυμαινόταν πριν την πανδημία.
Σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σημαντικά, καθώς η προοπτική της «κανονικότητας» ενισχύθηκε περαιτέρω. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Ισχυρή ήταν και η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίμακος συνολικά στην Ευρώπη.
Βιομηχανία: Βελτίωση προσδοκιών λόγω ενίσχυσης παραγγελιών & ζήτησης
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε αισθητά τον Μάιο στις 110,0 (από 99,8 τον Απρίλιο) μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (82,8 μον.). Αυτό το επίπεδο του δείκτη είναι το δεύτερο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνθηκε σημαντικά, το ύψος των αποθεμάτων υποχώρησε ελαφρώς, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε αισθητά
Κατασκευές: Βελτίωση προσδοκιών προερχόμενη αποκλειστικά από τις Ιδιωτικές Κατασκευές
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε περαιτέρω τον Μάιο, στις 125,8 μονάδες (από 111,1 μον. τον Απρίλιο), επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (18,5 μονάδες), που ήταν πλησίον του χαμηλότερου επιπέδου διαχρονικά. Στους επιμέρους κλάδους, σημειώθηκε βελτίωση στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ οι προσδοκίες στα Δημόσια έργα επιδεινώθηκαν ήπια. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ οι ήπια θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν έντονα.
Λιανικό Εμπόριο: Μικρή υποχώρηση προσδοκιών λόγω απαισιόδοξων προβλέψεων των πωλήσεων
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο υποχωρεί ήπια τον Μάιο στις 95,2 (από 97,1) μονάδες. Η υποχώρηση είναι αποτέλεσμα της έντονα πτωτικής τάσης σε κάποιους κλάδους, κυρίως στα Πολυκαταστήματα και ηπιότερα στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός και στα Οχήματα-ανταλλακτικά. Η παρατεταμένη εκπτωτική περίοδος του Μαΐου λειτούργησε θετικά κυρίως για τον κλάδο Υφασμάτων-Ένδυσης- Υπόδησης ο οποίος είχε ιδιαίτερα επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα
Υπηρεσίες: Έντονη αισιοδοξία για τη ζήτηση της επόμενης περιόδου
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση τον Μάιο και διαμορφώνεται στις 103,6 μονάδες, από 77,3 τον Απρίλιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση υποχωρούν έντονα, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώνονται σημαντικά.
Καταναλωτική εμπιστοσύνη: Αισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις – 22,2 (από –34,6) μονάδες, επίπεδο αισθητά υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-33,0 μονάδες). Η βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών σημειώθηκε σε μια περίοδο στην οποία επιτράπηκε η μετακίνηση μεταξύ νομών, σταμάτησε η αποστολή sms για οποιαδήποτε μετακίνηση, πραγματοποιήθηκε άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ενώ διευρύνθηκε η χρήση των ταχύτερων μέσων ανίχνευσης του ιού, περιορίζοντας την αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, κλιμακώθηκε η διαδικασία του εμβολιασμού, με επέκτασή του σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες και τύπους εμβολίων.
Δείτε εδώ την πλήρη έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ