ΗΠΑ: Στο 6,9% η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2021

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με πολύ καλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2021, βοηθούμενη από τις  σημαντικές αυξήσεις στα αποθέματα και τις καταναλωτικές δαπάνες, και παρά τις ενδείξεις ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο τέλος του έτους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ),  αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones μιλούσαν για αύξηση της τάξης του 5,5%. Η αύξηση ήταν πολύ πάνω από την μη αναθεωρημένη ανάπτυξη 2,3% του τρίτου τρίμηνο 2021 και ήρθε παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid omicron, που πιθανότατα επιβράδυνε τις προσλήψεις και την παραγωγή, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν μεγάλο αριθμό ασθενών εργαζομένων.

Τα κέρδη προήλθαν από την αύξηση των επενδύσεων σε ιδιωτικά αποθέματα, την ισχυρή καταναλωτική δραστηριότητα, όπως αντανακλάται στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, τις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές δαπάνες, όπως μετρώνται από τις πάγιες επενδύσεις εκτός των κατοικιών.

Η αύξηση του  ΑΕΠ αντανακλά μια συνολική σταθερή περίοδο για την οικονομία, αφού η παραγωγή είχε επιβραδυνθεί σημαντικά το καλοκαίρι. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με την πανδημία σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση που ωθήθηκε από άνευ προηγουμένου κίνητρα από το Κογκρέσο και την Federal Reserve, οδήγησαν σε ανισορροπίες σε όλο το οικονομικό φάσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr