«Δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε όλα τα πλευρά ενός ζώου σαν αυτό, πόσο μάλλον σε αυτή τη θέση, να διατηρούν δηλαδή την αρχική ανατομική τους θέση. Αυτός ο τρόπος διατήρησης είναι σχετικά ασυνήθιστος στα απολιθώματα δεινοσαύρων, ιδιαιτέρως σαυρόποδων από την Άνω Πορτογαλία» λέει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου ‘Ciencias ULisboa’ της Λισσαβόνας, Elisabete Malafaia.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στην περιοχή Pombal της Πορτογαλίας και ενώ εκτελούσε οικοδομικές εργασίες επέκτασης της αυλής του, παρατήρησε στο χώμα πολλά θραύσματα απολιθωμένων οστών. Αμέσως επικοινώνησε με την ερευνητική ομάδα Παλαιοντολόγων τους Πανεπιστημίου της Λισαβόνας στην Πορτογαλία , η οποία πραγματοποίησε ανασκαφές και ανακάλυψε ίσως τον μεγαλύτερο φυτοφάγο δεινόσαυρο, που ανήκει στην κατηγορία σαυροπόδων!
Ο δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε
Φυτοφάγος, τετράποδος δεινόσαυρος με μακρύ λαιμό, ανεπτυγμένα μπροστινά άκρα και ουρά, έζησε κατά την περίοδο του Άνω Ιουρασικού. Το ύψος του φτάνει τα 12 μέτρα και το μήκος του τα 25, ενώ περιπλανιόταν στη γη πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια!
«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιοντολόγος Elisabete Malafaia.
Ένα σημαντικό μέρος του αξονικού σκελετού έχει συλλεχθεί από την τοποθεσία, το οποίο περιλαμβάνει: σπόνδυλους, πλευρά και νευρώσεις ενός σαυρόποδα βραχιόσαυρου- δεινόσαυρου. Η ομάδα ενδέχεται να πραγματοποιήσει περισσότερες ανασκαφές, τους επόμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή.