Φινλανδία & Σουηδία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Nato secretary general Jens Stoltenberg & Prime Minister, Finland’s Sanna Marin

Η Φινλανδία και η Σουηδία φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη τους, στο ΝΑΤΟ, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις τους.

Στη Φινλανδία, η οποία σήμερα επιβεβαίωσε, ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ, οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τον φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό Yle έδειξαν, ότι το 76% του πληθυσμού θα υποστήριζε την ένταξη της χώρας.

Στη Σουηδία η ένταξη στη συμμαχία είναι λιγότερο δημοφιλής. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι το 57% του πληθυσμού  βλέπουν θετικά η χώρα να προσχωρήσει στην  αμυντική στρατιωτική συμμαχία. Η απόφαση της Σουηδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα δώσει τέλος στα 200 χρόνια στρατιωτικής ουδετερότητας.

Θετικό στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Αν και αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κυβερνών κόμμα της χώρας είχε προηγουμένως διχαστεί για το θέμα.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson δήλωσε ότι η απόφαση της χώρας της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «δεν είναι κάτι εναντίον της Ρωσίας», αλλά κάτι που είναι καλύτερο για τη Σουηδία. Πρίν λίγο το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητα της χώρας προς ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.

H Σουηδός πρωθυπουργός: Οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να ξεπεραστούν  

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson ανέφερε, ότι θα πάει αύριο στο κοινοβούλιο με στόχο να εξασφαλίσει υποστήριξη για μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συνέχισε λέγοντας, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν οι αναφερόμενες αμφιβολίες της Τουρκίας σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Να σημειώσουμε ότι, το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, ότι ήταν «απαράδεκτο και εξωφρενικό» τα υποψήφια νέα μέλη ΝΑ υποστηρίζουν την παράνομη κουρδική μαχητική ομάδα PKK. Ωστόσο, την Κυριακή ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα δήλωσε βέβαιος ότι οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ανακοινώνοντας νωρίτερα την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός της χώρας Sanna Marin είπε, ότι η απόφαση του έθνους της θα πρέπει επίσης να περάσει από το κοινοβούλιο, αλλά πιστεύει, ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει “αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα”.

Η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας την Κυριακή, σε μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει μια πολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα εδώ και δεκαετίες.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε προηγουμένως την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ως μεγάλο λάθος.

Τι θα μπορούσαν να εισφέρουν στρατιωτικά η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έχει πολύ περισσότερα στρατεύματα στη διάθεσή της από τη γείτονά της στα δυτικά, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ο τεράστιος αριθμός εφέδρων, τους οποίους θα μπορούσε να καλέσει σε περίπτωση πολέμου. Αντίθετα, η Σουηδία διαθέτει περισσότερα από πέντε φορές περισσότερα ελικόπτερα από τη Φινλανδία.

Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό Sanna Marin, ο Πρόεδρος Sauli Niinisto δήλωσε: «Σήμερα, εμείς, ο πρόεδρος και η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι το να είσαι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την άνευ προηγουμένου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

culpanews.gr με πληροφορίες από BBC