Την πρόβλεψη, ότι βρισκόμαστε πολυ κοντά στο τέλος της πανδημίας και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, έκανε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.
Σύμφωνα με τον “γκουρού” των προβλέψεων, σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει η μετάλλαξη Όμικρον και δεδομένης της μεταδοτικότητας της, αναμένεται να προσβληθεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός παρά τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση.
Τον Ιανουάριο η κορύφωση του κύματος στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ, ανέφερε ότι η κορύφωση του κύματος θα λάβει χώρα μέσα στον Ιανουάριο. “Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε από την Όμικρον, πιστεύουμε ότι είναι τόσο μεταδοτική, που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της Όμικρον, θα λάβει χώρα κατά τον μήνα Ιανουάριο, στην Ελλάδα”.
Ο μισός πληθυσμός του κόσμου θα προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον
Παράλληλα, ο κ. Μιούρεϊ σημείωσε πως από τη μετάλλαξη Όμικρον θα προσβληθεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου ή και περισσότερο. “Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και σήμερα δεν βλέπουμε πραγματικά τίποτα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός, ότι το 80 έως 90% των ανθρώπων που μολύνονται, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Έτσι αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό”.
Το τέλος της πανδημίας πιθανότατα τον Μάρτιο
Τέλος στην ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά πότε πιστεύει ότι θα τελειώσει αυτή η πανδημίαο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέφερε ‘Νομίζω ότι η πανδημία, σε αντίθεση με την covid, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της Όμικρον. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη, επειδή η Όμικρον θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε και να πούμε: Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση”.
Δείτε εδώ τη συνέντευξη του επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ, στον ΣΚΑΙ