Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ύφεση της πανδημίας – Νέα άρση περιοριστικών μέτρων

Photo Jan Haerer από το Pixabay

Ύφεση της πανδημίας παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το ρυθμό, με τον οποίο υποχωρεί το επιδημικό κύμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες 23/5 ήταν 569, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 229, με την ημερήσια μεταβολή να βρίσκεται στο -14,23%.

Στα θετικά καταγράφεται ο σχετικά χαμηλός αριθμός συμπολιτών μας, που χθες έχασαν τη ζωή τους 38, ενώ βλέπουμε και τον δείκτη θετικότατης να κινείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του 4% – 3%.

Χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι ότι καταγράφεται μείωση των νοσηλειών τόσο στην Αττική κατά 20% και όσο στη Θεσσαλονίκη κατά 35%. Αντίθετα, αύξηση των νέων εισαγωγών καταγράφεται στην Πάτρα και στα Ιωάννινα.

Άρση περιοριστικών μέτρων 

Από σήμερα Δευτέρα 24/5 αίρονται μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, για απελευθέρωση δραστηριοτήτων προς την τελική ευθεία για την κανονικότητα. Συγκεκριμένα:

  • Δευτέρα 24 Μαΐου ανοίγουν τα καταστήματα OΠΑΠ, ενώ
  • από την Παρασκευή 28 Μαΐου θα επιτρέπονται οι συναυλίες (σε ανοιχτούς χώρους)

Την επόμενη Δευτέρα, 31 Μαΐου

  • ανοίγουν τα γυμναστήρια. Η λειτουργία τους θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες
  • οι υπηρεσίες ευεξίας &
  • χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης

Self-test

Από την Δευτέρα 25/5 έως το Σάββατο 29/5 όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24 – 30/05 και ένα για την εβδομάδα από 31 – 06/06. Η διενέργεια των ατομικών τεστ συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της «Εργάνης».

Το πράσινο πιστοποιητικό

Όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης του «διαβατηρίου υγείας» εντός της Ε.Ε., από την κυβέρνηση αναφέρουν, ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να τo εκδώσει από την 1η Ιουνίου, δεδομένου ότι έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.  Το πιστοποιητικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της Ένωσης πιθανότατα από τις 20 Ιουνίου.