Ο περιορισμένος αριθμός Ελληνικών ομίλων & επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά ESG στερεί σημαντικά κεφάλαια χρηματοδότησης εγχειρημάτων την αγορά μας και η βιωσιμότητα συνεχίζει να συσχετίζεται, όπως λέγεται και να έχει χαμηλότερο κίνδυνο για τις εταιρείες. Ωστόσο, παραμένει ως μια διατύπωση που μπορεί να είναι δύσκολη στο να αποδειχθεί στατιστικά λόγω των ποιοτικών παραγόντων, που εμπλέκονται στην άσκηση και στον τομέα του ESG.
Oι επενδυτικές επιδόσεις των δημόσιων επιχειρήσεων εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι καλά μελετημένες και αξιολογημένες σήμερα, όμως η ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου των ιδιωτικών, των μικρών ή και ακόμη των μεσαίων επιχειρήσεων είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη αυτή την περίοδο και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο κενό χρηματοδότησης στην αγορά.
Σήμερα, οι εξελίξεις στην έρευνα του ESG και στις κεφαλαιαγορές δείχνουν μια σχέση μεταξύ της βιωσιμότητας και της απόδοσης των τιμών των μετοχών και οι μετοχές με υψηλότερες βαθμολογίες ESG συνήθως ξεπερνούν τον μέσο όρο της αγοράς σε απόδοση και δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις διακυμάνσεις (ρίσκο) της αγοράς. Μια συσχέτιση που συνεχίστηκε και μέσω της πανδημίας του Covid-19.
Υπάρχουν όμως εργαλεία και διαδικασίες που βοηθούν την αποκωδικοποίηση της βιωσιμότητας όπως:
- Στον τομέα της μεταποίησης, ρωτάμε αν επαναχρησιμοποιούν ή καθαρίζουν τα απόβλητα και το νερό και ποια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας λαμβάνουν.
- Στον αγροτικό τομέα ρωτάμε για τη διαχείριση της γης και την καλή διαβίωση των ζώων.
- Τα δεδομένα τρίτων, όπως οι πιστοποιήσεις από την TUV, αξιολογούνται και χρησιμοποιούνται από την αγορά όταν είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα.
Δεδομένου ότι οι πιο κερδοφόρες εταιρείες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο και περισσότερα κεφάλαια για να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες ESG, θα πρέπει να εφαρμόσουμε την Ανάλυση τάσεων (Trend Analysis-Gibson,1995) για να δημιουργήσουμε μια καθαρή σχέση ESG και Ρίσκου. Αυτή η επίδραση είναι στατιστικά σημαντική.
Η ποιότητα της διοίκησης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και είναι σε θέση να καθιερώνει συνεχώς επιχειρηματικά μοντέλα που προάγουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βιωσιμότητα της εταιρείας.
Τέτοιες μελέτες και αξιολογήσεις ESG μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη λειτουργική αποδοτικότητα την εταιρεία, παράλληλα μειώνοντας τα υποπροϊόντα και τα απόβλητα της και με πιο αποτελεσματική κατανομή πόρων για την εταιρεία και την αγορά. Με τη σειρά του, η αποτελεσματική κατανομή πόρων βελτιώνει την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης και μειώνει τον κίνδυνο αθέτησης προς τους μετόχους.
Δεδομένης της διαρκούς σύνδεσης μεταξύ βιωσιμότητας και κινδύνου, οι τράπεζες πλέον, όπως ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας, “οι απειλές που έρχονται στον τραπεζικό τομέα και στους 3 πυλώνες του πλαισίου ESG μοιάζουν με Πράσινους Κύκνους”, έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δανειακές τους δραστηριότητες μέσω διαχείρισης πελατών, αξιολογήσεων κινδύνου, τιμολόγησης δανείων και χρηματοδότησης, εργαλεία που γνωρίζουν από την εποχή της διαχείρισης κινδύνων των Μαύρων Κύκνων.
Μακροπρόθεσμα, φανταζόμαστε ότι περαιτέρω ανάλυση, όπως με και με την βοήθεια των στατιστικών χρονολογικών σειρών, θα μπορούσαμε να βρούμε την πιθανή αιτιότητα μεταξύ βιωσιμότητας και πιστωτικού κινδύνου και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές στο να επιτρέψουν στις τράπεζες να διαθέτουν λιγότερα ίδια κεφάλαια έναντι δανείων και απεναντίας να χρηματοδοτούν τις εταιρείες με υψηλές μετρήσεις στον τομέα ESG.
Συνεπώς, η μουσική που παίζει η νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά (new normal) είναι, η θεσμοθέτηση κριτηρίων αειφορίας (ESG) για πράσινες χρηματοδοτήσεις & αξιολογήσεις και ο μαέστρος της αγοράς είναι η Τρἀπεζα Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας.