Θεμιτές οι ανησυχίες, αθέμιτες όμως οι υπερβολές σε περίοδο πολέμου.

Τις τελευταίες μέρες βλέπω «φίλους» διαδικτυακούς να επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών να βρουν, ότι κάτι πάει στραβά, ότι δεν λειτουργεί τίποτα σωστά, ότι δεν κάνουμε ελέγχους για τον κορονοιο, ακόμη και να αμφισβητούν τα στοιχειά που καθημερινώς γίνονται γνωστά  από τους ειδικούς, με κορυφαίο ότι υπάρχουν νεκροί που τους κρύβουν και άλλα ευτράπελα. Ευτυχώς είναι λίγοι, αλλά δεν παύει να είναι λυπηρό.

Τέτοιου είδους σχόλια και κριτική εκπέμπουν μιζέρια και κακεντρέχεια, αγνοώντας τον ανθρώπινο πόνο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία μας. Γιατί … θεμιτές οι ανησυχίες, αθέμιτες όμως οι υπερβολές σε περίοδο πολέμου.

Το θετικό είναι ότι η επίσημη ηγεσία της αντιπολίτευσης αναγκάζεται να κρατάει χαμηλούς τόνους, βλέποντας τα δημοσκοπικά της ποσοστά να καταρρέουν. Η συντριπτική πλειοψηφία (85%) των Ελλήνων εμπιστεύονται τις προσπάθειες των επιστημόνων και της Κυβέρνησης.

Αυτή την δύσκολη περίοδο η πατρίδα μας διαθέτει ότι  καλύτερο χρειαζόταν, μια ισχυρή και μακριά από ιδεοληψίες και αυταπάτες Κυβέρνηση. Θα το πω απλά, όπως το ακούω καθημερινά από τον απλό κόσμο και φίλους που συνομιλώ (μέσω τηλέφωνου & skype) που ποτέ δεν ψήφισαν «δεξιά»,  ότι είμαστε τυχεροί ότι η χώρα μέσα στην ατυχία της σήμερα, έχει για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα η χώρα, χρειάζεται όσο ποτέ μια Κυβέρνηση ψύχραιμη, γρήγορη και εύστοχη και την έχει. Χάριν σ’ αυτήν φαίνεται να βαδίζει σωστά στο μέτωπο της πανδημίας.

Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ταλαιπωρήθηκε από τα διχαστικά διλήμματα (μνημόνιο – αντιμνημόνιο), έμπλεξε με τους πιο ακατάλληλους ανθρώπους και πάνω που πήγε να το «γυρίσει» της έλαχε ο Covid-19 για να την στείλει πάλι στην ύφεση και σε δύσβατα μονοπάτια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα δεν θα είναι μόνη της, γιατί η ύφεση και τα προβλήματα θα είναι παγκόσμια.

Τις επόμενες εξετάσεις η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Μητσοτάκης θα της δώσει την επόμενη της κρίσης και θα αφορούν στην οικονομική  ανάκαμψη, εκεί πρέπει να τα δώσει όλα. Σίγουρα η παρουσία ενός σύγχρονου φιλελεύθερου πολιτικού είναι μια εγγύηση.

Αυτό που θα μείνει από την πανδημία είναι ότι θα βγούμε πιο υπεύθυνοι πολίτες, θα έχουμε αποκτήσει, έστω και βιαίως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος,  αλλά το μεγαλύτερο κέρδος της πατρίδας μας θα είναι η συντριβή αυτών που έκαναν καριέρα «καβάλα στο άλογο» του λαϊκισμού.

Χρήστος Κουπελίδης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. P&I – Products & Investment – Business Management Consulting. Πρώην Διευθυντής Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.