Σε μία αναβάθμιση μάλλον απρόσμενη, προχώρησε χθες Παρασκευή 23/4, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αναβαθμίζοντας το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘BB’ από ‘BB-‘ με θετικό (outlook) προοπτικές.
Ο οίκος προβλέπει, ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9% φέτος και 5,8% το 2022 μετά την ύφεση 8,2% πέρυσι που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Οι θετικές προοπτικές σημαίνουν ότι ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση το αξιόχρεο της Ελλάδας τους επόμενους 12-18 μήνες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί «αν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ότι προβλέπουμε τώρα και ισχυρότερη από αυτή των χωρών της κατηγορίας της», όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Η περαιτέρω αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από μία ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικής επίδοσης σε συνδυασμό με μία έντονη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», αναφέρει ο S&P.
Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση
Σύμφωνα Χρ. Σταϊκούρα η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία και επισήμανε ότι είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας.
«Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών».
Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.
Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.
Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός οικονομικών στην δήλωση του.