Στην καρδιά της Αθήνας στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει για άλλη μία φορά στην ανάγκη προσβασιμότητας και διάδοσης του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη, σε έναν νέο χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς το: “Αρχείο Καβάφη”. Περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση το 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του.
Ένα αρχείο ανοιχτό σε όλους, κοινό και μελετητές
966 βιβλία, χειρόγραφα Καβαφικά ποιήματα, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή περιλαμβάνονται στο Αρχείο Καβάφη. Ανακαλύψτε όλα τα παραπάνω, καθώς και το προσωπικό αρχείο του Κ. Π. Καβάφη με πλούσια αλληλογραφία, κείμενα και φωτογραφίες, στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη.
Σκοπός του Αρχείου Καβάφη είναι η ελεύθερη πρόσβασή του Αρχείου σε κοινό, ερευνητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Αλεξανδρινού ποιητή, ύστερα από την ψηφιοποίηση και εκ νέου τεκμηρίωσή του.
Ο χώρος του Αρχείου Καβάφη
Ο νέος χώρος περιλαμβάνει τρεις αίθουσες για το κοινό: αίθουσα με τα ‘Προσωπικά αντικείμενα’ του Κ. Π. Καβάφη, αίθουσα αφιερωμένη στην “Αθήνα του Καβάφη” και το ‘Αναγνωστήριο’. Το αρχείο και η βιβλιοθήκη φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη συνήθη πρακτική των αρχείων, εντός του νέου χώρου.
Προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα του ποιητή όπως: βάζα, κορνίζες, ένα αντίγραφο των γυαλιών του, το γραφείο του και άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, ξεχωρίζουν έξι προσωπογραφίες του ποιητή από σύγχρονούς του καλλιτέχνες.
Τα μόνα αντικείμενα που ο ποιητής δεν άγγιξε ποτέ, αλλά εκτίθενται στον χώρο, είναι η νεκρική μάσκα του, αλλά και η πρώτη έκδοση των καβαφικών ποιημάτων, σε φιλολογική επιμέλεια Ρίκας Σεγκοπούλου και εικονογράφηση Τάκη Καλμούχου, η οποία τυπώθηκε το 1935, μετά τον θάνατό του.
Στην δεύτερη αίθουσα “Η Αθήνα του Καβάφη”, ξεχωρίζουν οι σελίδες από τα ημερολόγια που κράτησε ο Καβάφης από τα ταξίδια του στην Αθήνα και πλήθος επιστολών και σημειωμάτων θαυμασμού και συγκίνησης για το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Τέλλο Άγρα, τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τον νομικό και οικονομολόγο Γεώργιο Χαριτάκη.
Τέλος στο ‘Αναγνωστήριο’, στον χώρο αυτόν φιλοξενούνται δύο ενότητες έργων τέχνης. Στην ενότητα ‘Προσωπογραφίες του Καβάφη’, παρουσιάζεται ο Αλεξανδρινός ποιητής μέσα από τη ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ιδιαίτερες προσωπογραφίες από τους: Ν. Εγγονόπουλο, David Levine, Γ. Ιωάννου, Σωτ. Σόρογκα, Άρια Κομιανού και I. Κυριακίδη. Στην ενότητα ‘Αιγυπτιώτες ζωγράφοι’, μας καλεί να φανταστούμε την καθημερινότητα στην Αλεξάνδρεια της εποχής του Κ. Π. Καβάφη, μέσα από δέκα έργα τέχνης σύγχρονων του ποιητή ζωγράφων από την Αίγυπτο, που αποτυπώνουν στιγμιότυπα της ζωής στην πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε ο ίδιος.
Το κτίριο
Το κτίριο της οδού Φρυνίχου 16 είναι χτισμένο το 1910. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1978 και μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που χρειάζεται ειδική προστασία, καθώς παρουσιάζει εξαιρετικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, με έντονα στοιχεία εκλεκτικισμού της περιόδου 1920-1930.
Υπό την αρχιτεκτονική μελέτη του Flux-office, της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη : «Πρόθεσή μας ήταν να μη δημιουργήσουμε μια αναπαράσταση. Οι τρεις χώροι λειτουργούν περισσότερο σαν ένα δοχείο μνήμης της προσωπικής ζωής του ποιητή.
Το “Αρχείο Καβάφη” έχει πρόσβαση σε έναν κήπο, ο οποίος είναι υπό κατασκευή, με θεματικές φυτεύσεις που εμπνέονται από την Αλεξάνδρεια ή από λουλούδια που περιγράφονται στα ποιήματά του».
- ‘Αρχείο Καβάφη’: Φρυνίχου 16B, Πλάκα, Τ.Κ. 10558
- Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο, 11:00-18:00
- Πληροφορίες: 210-3713000
- Ελεύθερη Είσοδος