«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει πιθανότατα τις εκλογές στα τέλη Ιουνίου με σαφή διαφορά. Το κόλπο είναι το εξής: υπόσχεται σταθερότητα στην εξουθενωμένη χώρα και ασφάλεια απέναντι στη φτώχεια – και τους μετανάστες», αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές στην Ελλάδα το Spiegel Online.
Εστιάζοντας στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πώς κατάφερε να πάρει την εξουσία από την αριστερά διεκδικώντας τώρα με μεγάλη διαφορά την επανεκλογή του, το ρεπορτάζ σημειώνει: «Το πώς το κατάφερε, φαίνεται από το προεκλογικό σποτ της ΝΔ. Το μόνο που μπορείτε να δει κανείς εκεί είναι ένα: τον Μητσοτάκη. Το κόμμα πίσω από αυτόν έχει γίνει αόρατο. Σαν να μην μπορούσε πια να ζητήσει κανείς από τους Έλληνες να εμπιστευτούν έναν θεσμό. Σαν να προτιμούσαν ένα πρόσωπο, ένα σύνθημα. Και αυτό είναι πρωτίστως ένα: ασφάλεια.» Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης και στη δύσκολη πολιτική αποστολή που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ την δική του περίοδο διακυβέρνησης: «να εφαρμόσει την πολιτική λιτότητας, στην οποία ο ίδιος είχε αντιταχθεί στο παρελθόν».
Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια χώρα, όπου εταιρείες αναζητούν ξανά υπαλλήλους
Στο άρθρο μπορεί να διαβάσει κανείς απόψεις πολιτών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, και επιστρέφοντας στο “τώρα” το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Η επιτυχημένη Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια χώρα όπου εταιρείες αναζητούν ξανά υπαλλήλους. Αλλά είναι επίσης μια χώρα όπου οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι από δέκα χρόνια κρίσης. Η σταθερότητα, την οποία συνεχίζει να υπόσχεται ο Μητσοτάκης σημαίνει: όχι άλλα πειράματα. Ούτε καν αυτά που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα.»
Νίκος Ξυδάκης Η αριστερά δεν ξέρει ποια ποιον εκπροσωπεί και για τι μάχεται
Μεταξύ άλλων στο Spiegel μιλά και ο πρώην υφυπ. Πολιτισμού και Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί από την πολιτική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αριστερά δεν ξέρει ποια ποιον εκπροσωπεί και για τι μάχεται». Για τον ίδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης απάλυνε μεν την δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονταν πολλοί, αλλά, όπως λέει, δεν έδωσε στους ανθρώπους «την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να αλλάξουμε κάτι».
Πηγή: Deutsche Welle