Σε 79 ανέρχονται σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπα μετανάστες, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα.
Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ (Λιβύη) οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 600 μετανάστες επέβαιναν στο σκάφος.
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα. Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).
Ολοι οι επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΚΟ, το σήμα που δόθηκε στο Λιμενικό στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) αφορούσε περίπου 600 άτομα, ενώ οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου, που βυθίστηκε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, περίπου 5.000 μέτρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από μαρτυρίες διασωθέντων, στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονταν κυρίως γυναικόπαιδα.
Το αλιευτικό “Αντριάνα” είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο του Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.
Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο
Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή.
Frontex: Έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές
Με ανάρτησή της στο Twitter, η Frontex σημειώνει ότι: «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που συντονίζεται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Τα αεροσκάφη επιτήρησης της Frontex εντόπισαν το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές» προσθέτει η Frontex και καταλήγει: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές στην εν εξελίξει επιχείρηση».
Η ΠτΔ στην Καλαμάτα για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη σήμερα στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που διασώζονται από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.
Με πληροφορίες από ertnews.gr