Την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής.
Επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 βουλευτές ψήφισαν “ναι”, 86 βουλευτές ψήφισαν “όχι”, 12 βουλευτές δήλωσαν “παρών”, ενώ βρέθηκε ένα “άκυρο” ψηφοδέλτιο.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν το πόρισμα της προανακριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ απείχαν από την διαδικασία οι 10 βουλευτές Ελληνική Λύση και οι 9 του ΜέΡΑ25 .Τέλος, απουσίασαν από την ψηφοφορία τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.
Να σημειώσουμε, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, που είχαν ταχθεί υπέρ της άσκησης δίωξης, αριθμούν 180 βουλευτές (158 ΝΔ, 22 Κίνημα Αλλαγής), και του ΣΥΡΙΖΑ 86 (ψήφισαν 85 καθώς ο κ. Παππάς δεν δικαιούτο να ψηφίσει).
Με βάση τον αριθμό των βουλευτών των κομμάτων, το άθροισμα των ψήφων υπέρ της παραπομπής Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο θα έπρεπε να είναι 180. Οι δύο διαρροές αναζητούνται, καθώς ένας από τους 180 έριξε άκυρο και ένας δεύτερος καταψήφισε.
Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επίσης θα γίνει κλήρωση του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής αποστέλλει όλα τα ονόματα των δικαστικών που κληρώθηκαν, καθώς και τη δικογραφία σε βάρος του υπουργού, στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου.