Αλ. Τσίπρας: Θέλω να δηλώσω προς όλους τους νομείς & διανομείς του δημόσιου χρήματος ότι μετά τις εκλογές, το πάρτι θα τελειώσει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας / syriza.gr

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι να είμαστε πρώτοι με διαφορά από τη ΝΔ», τονίζει ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, επισημένοντας ότι «αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα για την πολιτική αλλαγή». Διότι, προσθέτει, αν η ΝΔ έρθει πρώτη «όλο το οικονομικό κατεστημένο που, σε αντίθεση με τη πλειοψηφία της κοινωνίας, ευνοείται από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα ρίξει όλο του το βάρος προκειμένου να υπάρξει και νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του 

Την ώρα που ο κόσμος πνίγεται στα χρέη και βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και πρώτες κατοικίες των πολιτών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταγράφει ρεκόρ δανεισμού, χωρίς μάλιστα κανείς να γνωρίζει εάν και πώς αποπληρώνονται αυτά τα χρέη.

Την ώρα που τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν την 4η βδομάδα του μήνα, έχουμε έναν πρωθυπουργό που δηλώνει ότι «το χρήμα δεν είναι το παν» αλλά μαζί με τους υπουργούς του κατέχουν συνολικά 829 ακίνητα, 17 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 13 εκατ. ευρώ δάνεια.

Πιστεύετε ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν την αγωνία του πολίτη που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τα φροντιστήρια των παιδιών του και εν τέλει δεν βγάζει τον μήνα;

Η κυβέρνηση δημιούργησε έναν μηχανισμό ανακατανομής του δημόσιου χρήματος υπέρ των θολών συμφερόντων και των δικών της παιδιών. Θέλω να δηλώσω προς όλους τους νομείς και διανομείς του δημόσιου χρήματος ότι μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, το πάρτι θα τελειώσει.

Για να χρησιμοποιήσω μια άκομψη φράση που άλλοι πριν από μένα χρησιμοποίησαν: Οι νταβατζήδες τέλος.

Δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να συνεχίσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους και οδηγεί στην πλήρη κοινωνική κατεδάφιση. Γιατί τα πράγματα είναι όντως εξαιρετικά άσχημα αλλά μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα, αν συνεχίσει για πολύ να μας κυβερνά μια κυβέρνηση με τόσο χρεοκοπημένες πολιτικές για την κοινωνία και την οικονομία.

Αν κάποιος σήμερα μπορεί να εγγυηθεί αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας, χτύπημα των καρτέλ, αύξηση μισθών, διαγραφή πανδημικών χρεών, στήριξη συνταξιούχων, χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι διπλός ο λόγος: Και γιατί δεν δεσμευόμαστε από συμφέροντα αλλά και γιατί αισθανόμαστε την ισχυρή ηθική υποχρέωση να επανορθώσουμε όποιες αδικίες επιφέραμε διαπράττοντας το πατριωτικό μας καθήκον να σώσουμε τη χώρα από την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία την παραλάβαμε.

Εμείς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να υποσχεθούμε ότι θα φέρουμε τον σοσιαλισμό την επόμενη τετραετία, αλλά ότι τουλάχιστον θα σώσουμε τη κοινωνία από τη βαρβαρότητα.

Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από επιλογή. Για να βγούμε από τη χρεοκοπία, όχι για να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους. Τώρα όμως έχουμε και τη βούληση και την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την αδικία και να της δώσουμε σανίδα σωτηρίας από την τρικυμία Μητσοτάκη.

Ποτέ δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Γιατί στην αποφασιστικότητά μας να βάλουμε την Ελλάδα σε έναν δρόμο δικαιοσύνης και προόδου, έχει προστεθεί ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος: η εμπειρία μας, θετική και αρνητική, από τη διακυβέρνηση.

Σήμερα δεν είμαστε μόνο η Αριστερά των ιδεών και των αξιών αλλά και η Αριστερά της αποτελεσματικότητας στη διακυβέρνηση. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, επαναφέρανε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αφήσαμε γεμάτα τα Ταμεία.

Οι δήθεν άριστοι τι ακριβώς είχαν κάνει και πριν και σήμερα; Χρεοκοπία.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα είναι η πρώτη στην ιστορία με τέτοια συμμετοχή γυναικών, νέων, ανθρώπων της εργασίας, της δημιουργίας, της επιστήμης και της αγοράς. Δεν θα είναι μια κυβέρνηση του κόμματος αλλά μια κυβέρνηση πολύ ευρύτερη με ρίζες στην κοινωνία.

Στόχος μας δεν είναι απλώς η πρωτιά. Είναι να είμαστε πρώτοι με διαφορά από τη ΝΔ. Mόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους για πολιτική αλλαγή μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές.

Όσο για το αποτέλεσμα, θα επαναλάβω κάτι που έχω ξαναπεί: Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα πλημμυρίσουμε από αναλύσεις ειδικών που θα επιχειρούν να δικαιολογήσουν γιατί και πώς έπεσαν τόσο έξω οι προβλέψεις και οι προφητείες για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα με θυμηθείτε.