Μυστικά για οικονομικότερη οδήγηση

Photo: OpenClipart-Vectors Pixabay

Οι τιμές της βενζίνης καθημερινά ανεβαίνουν στα ύψη, για αυτό τον λόγο στόχος κάθε οδηγού, είναι να κρατάει μία χαμηλή μέση κατανάλωση καυσίμου. Το λεγόμενο “Eco Driving” επιτυγχάνει διπλό σκοπό, προστατεύει το περιβάλλον από λιγότερους ρύπους καυσαερίων στην ατμόσφαιρα (CO2), αλλά και ο οδηγός κερδίζει χρήματα στη τσέπη του!

Τρόποι μείωσης κατανάλωσης βενζίνης

Επιλέγουμε το σωστό είδος Βενζίνης

Τα οκτάνια είναι ένας δείκτης που δείχνει την αντοχή της βενζίνης, πριν την ανάφλεξη σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Δύο ποιότητες βενζίνης υπάρχουν, η κλασική (95 οκτάνια) και η super (100 οκτάνια), κοιτάζοντας το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας, βλέπετε πόσα οκτάνια  αντιστοιχούν στο μοντέλο του αυτοκινήτου σας.

Ήρεμη και όχι επιθετική οδήγηση

Όταν ανεβάζουμε ταχύτητα άνω των 90 χλμ/ώρα καταναλώνουμε περισσότερη βενζίνη. Με σταθερή ταχύτητα χωρίς ξαφνικές αυξομειώσεις έως 90 χλμ/ώρα, κερδίζουμε 25% περισσότερη βενζίνη.

Να βάζετε βενζίνη τη νύχτα 

Γνωρίζατε ότι την ημέρα λόγω ζέστης η βενζίνη διογκώνεται? Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  όταν γεμίζετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, να βάζετε στη πράξη λιγότερο καύσιμο.

Τακτικό service αυτοκινήτου

Επιβάρυνση στην απόδοση του κινητήρα αλλά και 13% αύξηση βενζίνης, θα έχουμε εάν δεν πηγαίνουμε στα προγραμματισμένα ραντεβού- service του αυτοκινήτου. Με βουλωμένα φίλτρα αέρος, παλιά μπουζί καθώς και τη μη έγκαιρη αλλαγή λαδιών, επιφέρουν αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Μην φορτώνετε το αυτοκίνητο

Σχάρες οροφής, ομπρέλες θαλάσσης, σακίδια κ.α. προσθέτουν επιπλέον βάρος στο αυτοκίνητο, άρα αυξάνουν και τη μέση κατανάλωση καυσίμου.

Χαλαρή τάπα του ρεζερβουάρ αυτοκίνητου

Εάν η τάπα του αυτοκινήτου σας είναι ραγισμένη ή χαλασμένη, τότε και η βενζίνη εξατμίζετε. Σύμφωνα με το Car care Council (CCC), κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική, εξατμίζονται 447 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης τον χρόνο… φανταστείτε τις επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Έλεγχος των ελαστικών αλλά και του κλιματιστικού

Μία φορά τον μήνα ελέγχουμε τη σωστή πίεση των ελαστικών μας καθώς εάν πέφτουμε σε λακκούβες ή κακής ποιότητας οδοστρώματα, επηρεάζουν σημαντικά τη πίεση του αέρα. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου, εάν  έχουμε επιλέξει το σύστημα κλιματισμού (A/C) διότι αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση άρα και η κατανάλωση καυσίμου.