“Μωβ Μέδουσες”: O δια δραστικός Χάρτης για όλη την Ελλάδα

Photo:Jane Ta on Unsplash

Αγαπάνε τα ζεστά-θερμά νερά της Μεσογείου και απ’ ότι προβλέπεται από τους ειδικούς, θα μας κάνουν “παρέα” άλλα 2 χρόνια! Η Pelagia noctiluca ή αλλιώς μωβ μέδουσα, προέρχεται από τη λέξη ‘πέλαγος’ και τη λέξη ‘φως’, γιατί ως θαλάσσιος οργανισμός, έχει την ικανότητα να λάμπει στο σκοτάδι (βιοφωταυγεία)!

Περιγραφή των μωβ μεδουσών

Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο, επειδή το τσίμπημά τους είναι επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που παράγουν. Το ‘κεφάλι’ της έχει διάμετρο 10 εκατοστά, ενώ τα πλοκάμια της μπορούν να φτάσουν, μέχρι και τα 10 μέτρα. Τόσο το κεφάλι της όσο και τα πλοκάμια της, καλύπτονται από κεντριά. Η διάρκεια ζωή της είναι 9 μήνες, ενώ οι μεγαλύτεροι εχθροί της, είναι: οι θαλάσσιες χελώνες, ο τόνος , ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι σε νεαρή ηλικία, το χρώμα της είναι πορτοκαλό-καφέ, όταν ενηλικιώνεται γίνεται πορφυρό-μωβ. Κολυμπά συνήθως στα βαθιά νερά μακριά από τις παραλίες, όμως επειδή η κολυμβητική της ικανότητα είναι παθητική και λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων που εξαρτώνται από τους ανέμους, μπορεί να τις δούμε και κοντά στην παραλία. Στα 200 μέτρα από την παραλία, υπάρχουν πολύ περισσότερες μέδουσες. Οι λόγοι που κολυμπούν μαζί μας και έχουν εξαπλωθεί είναι η κλιματική αλλαγή, η υπερ-αλλίευση και η έλλειψη θηρευτών.

Μέτρα προστασίας & συμπτώματα

Ελέγχουμε πάντα τον καιρό και τους ανέμους,  ούτως ώστε ο άνεμος να πηγαίνει προς τα μέσα και όχι προς την παραλία. Φροντίζουμε να έχουμε αντι-σταμινική κρέμα ή κορτιζονούχα αλοιφή μαζί μας. Δεν βγάζουμε ποτέ έξω στη παραλία τις μέδουσες γιατί μπορεί ένας περαστικός να πατήσει τυχαία κάποια νηματοκύστη της και να έχει δυσάρεστες παρενέργειες όπως: ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο, δερμανερωτικές , καρδιό και νευροτοξικές επιδράσεις, ζάλη, εμετό, διάρροια. Η διάρκειά συμπτωμάτων τους είναι 1-2 εβδομάδες.

Το ΚΙΤ Πρώτων Βοηθειών

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μας προτείνει να έχουμε τα παρακάτω: μία πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, μαγειρική σόδα (1:1 με θαλασσινό νερό).

  • Πλένουμε προσεκτικά την πάσχουσα περιοχή με νερό θαλασσινό. Εφαρμόζουμε ίση ποσότητα σόδας με νερό θαλασσινό για 2 λεπτά, ώστε να σταματήσει η έκκριση δημητηρίου από πιθανά υπολέιμματα πλοκαμιών.
  • Με μία πλαστική κάρτα αφαιρούμε το μίγμα της μαγειρικής σόδας και τοποθετούμε για 15’ λεπτά παγάκια, τα οποία έχουμε τυλίξει με σακούλα.
  • Μην σφίγγουμε το σημείο με επιδέσμους, μην χρησιμοποιούμε στην πάσχουσα περιοχή: ξύδι, νερό, οινόπνευμα, αμμωνία.

Εάν ο πόνος επιμένει συμβουλευόμαστε γιατρό ή φαρμακοποιό, για να μας συνταγογραφήσει  αντιφλεγμονώδεις κρέμες ή παυσίπονα.

Κάντε κλικ εδώ & προσαρμόστε φίλτρα για τοποθεσία και είδος μεδουσών, στον δια-δραστικό χάρτη