ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.

Το Ανώνατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade υποστηρίζοντας ότι «Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση» και πρόσθεσε ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε μια υπόθεση, Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, που αμφισβήτησε την απαγόρευση των αμβλώσεων του Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την απόφαση. Να σημειώσουμε ότι τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ,ενώ εξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης.

Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς

Η συγκεκριμένη απόφαση θα μεταμορφώσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική, με μεμονωμένες πολιτείες πλέον να μπορούν να απαγορεύσουν τη διαδικασία. Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένοι άλλοι είναι πιθανό να περάσουν γρήγορα νέους περιορισμούς.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει αμβλώσειςόπως αναφέρει το BBC.

Στην υπόθεση-ορόσημο του 1973 Roe v Wade, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους επτά έναντι δύο ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ. Η απόφαση έδινε στις Αμερικανίδες απόλυτο δικαίωμα σε άμβλωση τους πρώτους τρεις μήνες (τρίμηνο) της εγκυμοσύνης, αλλά επέτρεπε περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο και απαγορεύσεις στο τρίτο.

Όμως, δεκαετίες από τότε, οι αποφάσεις κατά των αμβλώσεων έχουν σταδιακά περιορίσει την πρόσβαση σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες.

Η απόφαση της Παρασκευής ισοδυναμεί με μια γενική ανατροπή του νομικού προηγούμενου του ίδιου του Ανωτάτου Δικαστηρίου – μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση – και είναι πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές μάχες που διχάζουν το έθνος.

Σε πολιτείες όπου οι απόψεις σχετικά με την άμβλωση διίστανται στενά – όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν – η νομιμότητα της διαδικασίας θα μπορούσε να καθοριστεί σε εκλογική βάση. Σε άλλες, η απόφαση μπορεί να προκαλέσει έναν νέο γύρο νομικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του εάν τα άτομα μπορούν να πάνε εκτός πολιτείας για αμβλώσεις ή να παραγγείλουν φάρμακα για την άμβλωση μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στα συντάγματά τους εάν ανατραπεί ο Roe v Wade.

Πελόζι: Οι Αμερικανίδες έχουν λιγότερες ελευθερίες από τις μητέρες τους

Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως το αποτέλεσμα των «ακραίων και σκοτεινών στόχων των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγή

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησιογραφικών πρακτορείων ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα και να υιοθετήσει άλλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε επίσης με τους Δημοκρατικούς γενικούς εισαγγελείς επτά πολιτειών την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC