Μητσοτάκης: Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής - Photo: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, με προοπτική απόδοσης και στη Γεωργία και υπό προϋποθέσεις στη Βοζνία- Ερζεγοβίνη, ενώ μίλησε για την οικονομία εκφράζοντας την ανησυχία των ευρωπαίων ηγετών για την πορεία του πληθωρισμού.

Η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε «Δεν έχω να πω πολλά πράγματα για τα ζητήματα της Τουρκίας, παρά μόνο να επαναλάβω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς -θα έλεγα- μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόσκληση προς την Τουρκία, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχθηκε και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας είπε «θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

«Τα μηνύματα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο με τα συμπεράσματα σήμερα αλλά καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είναι σαφή: Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοικτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ζητούμε αυτή τη στιγμή να σταματήσει επιτέλους η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας η οποία είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή φόρα. Θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε καλόπιστο διάλογο ώστε σαν γείτονες να μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε με κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο».

Photo: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Η απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία & τη Μολδαβία

Σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, με προοπτική απόδοσης και στη Γεωργία και υπό προϋποθέσεις στη Βοζνία- Ερζεγοβίνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «Είναι μια σημαντική απόφαση που στέλνει μήνυμα στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, στην Ουκρανία εφόσον υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Στην παρούσα συγκυρία η ΕΕ στέλνει με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας χωρίς να νοθεύει την περίπλοκη διαδικασία προσέγγισης αυτών των χωρών με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία

Ερωτηθείς για τα θέματα της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει είναι σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού και ήταν σε θέση να τα πάρει γιατί έχει επαναφέρει δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες. «Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα έχουμε περιθώρια στήριξης. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και να στηρίζουν πρωτίστως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η σύσταση της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτή. Τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν. Ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους μου ότι οι μειώσεις των φόρων στα καύσιμα δεν περνάνε στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν. Θα κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει», ανέφερε.

Για τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση αν η “εκλογολογία” όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια». «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι. Έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε και σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για την ανώτατη εκπαίδευση. Η παρέμβασή μας είναι σε πολλά επίπεδα. Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της απερίσπαστη από τη φιλολογία που αναπτύσσεται. Θα εισέλθουμε στον 4ο χρόνο διακυβέρνησης. Είναι πολύ δύσκολο να μπορώ να πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές, ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες