Κεραυνός εν αιθρία για το κυβερνών κόμμα η άτακτη υποχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, με τη μη αποδοχή της υπουργοποίησής του, λόγω των χυδαίων πιέσεων που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανατροπή Αποστολάκη ουσιαστικά συνιστά ένα αχρείαστο “αυτογκόλ” της κυβέρνησης και επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της. Άλλωστε όπως φάνηκε, όλος σχεδόν ο ανασχηματισμός στηριζόταν στη δομική αλλαγή με την δημιουργία του υπουργείου πολιτικής προστασίας και την επιλογή του Αποστολάκη ως προσώπου κοινής αποδοχής.
Η ουσία είναι, ότι ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε με την συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Αποστολάκη. Κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι τη Δευτέρα 30/8 υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη – Αποστολάκη και οι δύο άνδρες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο του αναβαθμισμένου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα αναλάμβανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η “πηγή” επισημαίνει, ότι ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό λέγοντας “Θα τα δώσω όλα, ευχαριστώ για την τιμή”.
Λάθος η επιλογή Αποστολάκη
Παρόλα αυτά, η επιλογή Αποστολάκη δεν παύει να ήταν μια λάθος επιλογή και όποιος πρότεινε στον Πρωθυπουργό την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού εθνικής άμυνας. έκανε με όρους ποδοσφαιρικούς ένα “μεγάλο φάουλ”.
Σε μια περίοδο, που ο αντίπαλος είναι σχεδόν ανύπαρκτος δεν χρειάζεται να ανοίγεις παρτίδες με στελέχη του, όταν μάλιστα γνωρίζεις τον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό αξιοπιστία τους. Ο Αποστολάκης απεδείχθη αναξιόπιστος, όπως τον χαρακτήρισε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να δημιουργήσει υπουργείο ειδικά γι’ αυτόν. Όφειλαν στο Μαξίμου να ήταν περισσότερο προσεκτικοί.
Οικονόμου: O κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων
Μετά την μη υπουργοποίηση του Αποστολάκη, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, στην οποία ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
“… Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν, συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.
Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.
Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε έναν τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.
Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του….”
Ποιοι μένουν & ποιοι φεύγουν
Νωρίτερα λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τις 11 μείον 1 αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά οχτώ βρέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος, δύο υπουργοί ένας αναπληρωτής υπουργός και πέντε υφυπουργοί.
Σύμφωνα με αυτόν, από τη κυβέρνηση αποχωρούν οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι υφυπουργοί Γιώργος Ζαββός, Κώστας Βλάσης, Αλκιβιάδης Στεφανής, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Φωτεινή Αραμπατζή
Αναλυτικά οι αλλαγές
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρελθόν αποτελεί ο μέχρι πρότινος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την θέση του οποίου ανέλαβε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείται από το υπουργείο υγείας, στο υπουργείο Τουρισμού.
Ο Θανάσης Πλεύρης αναλαμβάνει Υπουργός Υγείας, ενώ καθήκοντα αναπληρώτριας υπουργού αναλαμβάνει η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, μέχρι σήμερα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου, στη θέση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, που τίθεται εκτός κυβέρνησης.
Καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιο που αφορούσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και αποχωρεί Γιώργος Ζαββός.
Ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, στην θέση του βουλευτή της ΝΔ στην Αρκαδία, Κώστα Βλάση.
Αποχωρεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, την θέση του οποίου αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο υπουργείο Υποδομών, υφυπουργός αναλαμβάνει ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος στη θέση του μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος και η Φωτεινή Αραμπατζή την θέση της ως υφυπουργός αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική, αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
Τέλος, δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που λόγω της εμπλοκής στο ζήτημα του κ. Αποστολάκη, που εκ των υστέρων αρνήθηκε τη θέση του, προς το παρών μείνει κενή η θέση του υπουργού.