Η Χριστίνα Μαξούρη παρουσιάζει τη μουσική παράσταση: «Τα τραγούδια της Σωτηρίας», μαζί με τον Δημήτρη Χαλιώτη, από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στο περίφημο Στέκι του Ηλία στο Θησείο.
Η αφορμή της παράστασης, τα 100 χρόνια από τη γέννησή της μεγάλης αρχόντισσας του ρεμπέτικου Σωτηρίας Μπέλλου. Ένα ξύλινο πάλκο, τέσσερεις μουσικοί: δύο μπουζούκια, μία κιθάρα, ένα ακορντεόν και μία ερμηνεία δωρική, αυτή της Χριστίνας Μαξούρη, που ξαναζωντανεύει την αλησμόνητη φωνή της Μπέλλου.
Ανάμεσα στα τραγούδια ξεπηδούν μικρές ιστορίες από τη ζωή της, λόγια άλλων για εκείνη, αστεία περιστατικά της ζωή της. Τσιτσάνης, Παπαιωάννου, Μητσάκης, Καλδάρας, Λάγιος, Σαββόπουλος ήταν μερικοί από τους πολλούς συνθέτες, που τραγούδησε και σφράγισε με την ερμηνεία της.
Λίγα λόγια για τη πολυτάραχη ζωή της Μπέλλου
Η Σωτηρία είχε τέσσερα αδέλφια, οι γονείς της διατηρούσαν μπακάλικο. Επειδή εργάζονταν πολλές ώρες , η ίδια μεγάλωσε δίπλα στον παππού της, που ήταν ιερέας. Ως παιδί ήταν άτακτο και «διαβολάκι». Έτσι αποκαλούσε τον εαυτό της. Έψελνε, περνούσε ώρες στην εκκλησία και η ιδέα της τραγουδίστριας γεννήθηκε από μία ταινία της Σοφίας Βέμπο την «Προσφυγοπούλα» που είδε στο σινεμά. Άρχισε να την μιμείται με πόζες στον καθρέπτη. Ο πατέρας της Σωτηρίας, ήθελε να την παντρέψει να κάνει γρήγορα οικογένεια.
Ο γάμος της, το βιτριόλι και … η φυλακή
Το 1938 η Μπέλλου γνωρίζει τον άνδρα της, Βαγγέλη Τριμούρα, ήταν ελεγκτής λεωφορείων. Ο Βαγγέλης την φλέρταρε και μετά από λίγους μήνες, την παντρεύτηκε. Η εικόνα του Βαγγέλη στον έγγαμο βίο τους άλλαξε. Ξενυχτούσε καθημερινά, έπινε και όταν του έκανε παράπονα την χτυπούσε. Όταν έμεινε έγκυος την χτύπησε τόσο πολύ, που απέβαλε! Η Σωτηρία όμως, δεν αποφάσιζε να τον χωρίσει. Ώσπου μία μέρα που έμαθε ότι την απατούσε, έχασε την ψυχραιμία της και του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψή της και φυσικά η φυλακή!
Η φυλακή την στιγμάτισε, έμεινε κρατούμενη 6 μήνες. Όταν επέστρεψε στο χωριό ήταν δακτυλοδεικτούμενη, από την τοπική κοινωνία.
Πρώην κατάδικος, κομμουνίστρια και τραγουδίστρια
Η Σωτηρία οργανώθηκε με το κόμμα της αριστεράς. Η δημόσια κατακραυγή, ήταν μεγαλύτερη αυτή τη φορά. Πρώην κατάδικος με αριστερές πεποιθήσεις και τραγουδίστρια. Τα χρόνια της Κατοχής η Μπέλλου φεύγει από τη Χαλκίδα και πάει στην Αθήνα. Λέει στους γονείς της: «Φεύγω αλλά μία μέρα θα γυρίσω στη Χαλκίδα, μεγάλη και τρανή!»
Στην Αθήνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, για την ίδια. Έπλενε πιάτα, πουλούσε παστέλια κα τσιγάρα. Έκανε τον αχθοφόρο στους σταθμούς των τρένων και κοιμόταν στα βαγόνια, καθώς δεν είχε σπίτι. Οι συνθήκες πάλι, την ανάγκασαν να επιστρέψει στο πατρικό της. Όμως ο πατέρας την χτυπούσε και έτσι, επέστρεψε στην Αθήνα αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο, το τραγούδι.
Οργανώθηκε στην Αντίσταση, συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Γερμανούς. Στον αντίποδα με τις οικονομίες που έκανε, είχε αγοράσει μία κιθάρα και έπαιζε μουσική σε ταβέρνες . Στην ταβέρνα του «Καλλέργη» στα Εξάρχεια, της χαμογέλασε η τύχη της. Ένα βράδυ την άκουσε να τραγουδά ο Βασίλης Τσιτσάνης. Αυτός ήταν, που της άνοιξε τον δρόμο για μια μεγάλη λαμπρή καριέρα.
Μπορείτε εδώ να προμηθευτείτε τα εισιτήρια της μουσικής παράστασης
Δείτε εδώ το γνωστό ζεμπέκικο της Σωτηρίας Μπέλλου «Με αεροπλάνα & βαπόρια» & στιγμές της ζωή της.