Επεισοδιακή η από κοινού συνέντευξη, του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στην ‘Άγκυρα. Τα καλά λόγια και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο υπουργών που αντήλλαξαν, στην αρχή της συνέντευξης, δεν προμήνυαν αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια.
Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και απαντήθηκαν με τον “καλύτερο και καταλληλότερο” τρόπο από τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών. Άλλωστε η εντολή που είχε ο κ. Δένδιας από την Αθήνα, ήταν να μην μείνουν αναπάντητες οι τούρκικες προκλήσεις.
Οι απαντήσεις στοχευμένες και καίριες, όπως έχουμε στρατό στα νησιά μας γιατί τα απειλείτε, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τουρκική αλλά μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη με βάση της συνθήκη της Λωζάνης, δεν πρέπει να υπάρχει το casus belli για τα 12 μίλια και δεν συμφέρει την Τουρκία να παραμείνει τζαμί η Αγία Σοφία.
Ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Υφίστανται διαφορές στο Αιγαίο
Τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.
Υφίστανται διαφορές στο Αιγαίο, ενώ τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεων τους.
Συνάντηση στη Γενεύη στο τέλος του μήνα. Είναι σημαντικό για όλους να έρθουν σε αυτήν τη συνάντηση με ανοιχτές ιδέες».
Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου.
Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Όταν κάποιος επικαλείται τη συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών. Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν.
Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε:
Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα.
Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Όσο για τη σύμβαση της θάλασσας.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας
Να αποφεύγονται fake news που δυναμιτίζουν το κλίμα όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας, θυμίζοντας ότι το μουσουλμανικό τέμενος ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα
Τέλος ο κ. Δένδιας τόνισε ότι χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.