Οι ανακοινώσεις της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer και της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Biontech, δημιούργησαν σημαντικές και βάσιμες ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού Αμερικανοί και Γερμανοί κρίνεται αποτελεσματικό στο 90% των περιπτώσεων, χωρίς να εμφανίζει σημαντικές παρενέργειες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών, φέτος θα παράγουν ως και 50 εκ. δόσεις του εμβολίου και τον επόμενο χρόνο υπολογίζουν ως και 1,3 δις δόσεις. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη εξασφαλίσει την αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων, ενώ η ΕΕ έχει συμφωνήσει για την αγορά 300 εκ. εμβόλια.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει λίγο πριν την τελική για την υπογραφή του συμβολαίου είναι το ποιος θα χρεωθεί ενδεχόμενες παρενέργειες και ποιος θα πληρώσει πιθανές αποζημιώσεις.
Οι Pfizer και BionTech έχουν ανακοινώσει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα παρακολουθούν τόσο την προστασία που παρέχει το εμβόλιο όσο και πιθανές παρενέργειες. Οι εταιρείες δεν θέλουν όμως να χρεωθούν το κόστος ενδεχόμενων αποζημιώσεων επειδή η αδειοδότηση γίνεται με εσπευσμένες διαδικασίες και δεν διαθέτουν το χρόνο που απαιτείται. Από τα στοιχεία της μελέτης των δύο εταιρειών προκύπτει μεν ότι το εμβόλιό τους προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό άνω του 90%, αλλά δεν γίνεται αναφορά σε παρενέργειες. Τέλος σύμφωνα με τις εταιρείες η ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου μπορεί να διαρκέσει ως και 20 χρόνια.