Τα συμπτώματα της μετάλλαξης “Όμικρον” είναι διαφορετικά από αυτά της “Δέλτα”

Photo: fernando zhiminaicela από το Pixabay

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τη νέα μετάλλαξη αναφέρει, ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε πόσο μεταδοτική και σοβαρή είναι. Καλεί όλες τις χώρες να πάρουν άμεσα μέτρα για την “Omicron”, λέγοντας ότι ο αποκλίνων σχεδιασμός θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μελλοντικές αυξήσεις σε κρούσματα του Covid-19.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη “Όμικρον” στη Νότια Αφρική παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα από αυτούς που πάσχουν από το στέλεχος “Δέλτα”, είπε ο γιατρός που ειδοποίησε τους κυβερνητικούς επιστήμονες για την πιθανότητα μιας νέας παραλλαγής.

Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν παραπονιούνται για κόπωση, πόνους στο κεφάλι και το σώμα και περιστασιακά πονόλαιμο και βήχα, δήλωσε η Angelique Coetzee, η οποία είναι επίσης πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης. Συγκριτικά, με τη λοίμωξη “Δέλτα”, η οποία προκαλεί αυξημένους παλμούς και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, απώλεια όσφρησης και γεύσης, είπε.

Διαφορετικά τα συμπτώματα από αυτά της “Δέλτα”

Μετά από εβδομάδες χωρίς σχεδόν κανέναν ασθενή Covid στο ιατρείο της στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα και το επίκεντρο της τρέχουσας αύξησης της Νότιας Αφρικής, η Coetzee ανέφερε, ότι άρχισε ξαφνικά να βλέπει ασθενείς, να παραπονιούνται για αυτά τα συμπτώματα στις 18 Νοεμβρίου. Ενημέρωσε αμέσως το Υπουργικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο της κυβέρνησης για τον Covid- 19, και τα εργαστήρια την επόμενη εβδομάδα εντόπισαν μια νέα παραλλαγή, σημείωσε.

«Σκέφτηκα ότι αυτά τα διαφορετικά συμπτώματα δεν μπορεί να είναι “Δέλτα”, είναι πολύ παρόμοια με τη μετάλλαξη “Βήτα” ή αλλιώς είναι ένα νέο στέλεχος», τόνισε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα. «Δεν νομίζω ότι θα ξεσπάσει νέα πανδημία, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μια ήπια ασθένεια ελπίζω. Προς το παρόν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το χειριστούμε».

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής στις 25 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ορισμένα κρούσματα εντοπίστηκαν πρώτα στη γειτονική Μποτσουάνα και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα στο Tshwane, τη δημοτική περιοχή στην οποία βρίσκεται η Πρετόρια.

Η ανακοίνωση προκάλεσε παγκόσμιο πανικό, αναστατώνοντας τις αγορές και οδήγησε σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε χώρες της Νότιας Αφρικής.

culpanews.gr με πληροφορίες από το Bloomberg